Vergunninghouders aan de slag bij bedrijven Kortwijk

Foto Vergunninghouders aan de slag bij Kortwijk

Drie vergunninghouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) zijn vandaag begonnen aan een kennismakingsstage. Ze doen dat bij bedrijven van de familie Kortwijk in Sleen en Nieuw-Amsterdam. De bedoeling is dat de stage een overgang is naar betaald werk. De drie vergunninghouders wonen in Sleen, Coevorden en Schoonoord.

Samrawit Zerai Tesfagebriel (33) woont met haar gezin in Sleen. Zij woont vijf jaar in Nederland en spreekt goed Nederlands. Ze startte vandaag bij de lunchroom in Sleen.

Cheikh al Moussa (42) is afkomstig uit Syrië waar hij een kleine supermarkt had. Hij woont met zijn gezin in Coevorden. Zijn droom om in Nederland in een supermarkt te mogen werken, lijkt nu uit te komen. Hij gaat aan de slag bij de AH supermarkt in Nieuw Amsterdam.

Amenay Mengsteab Gebremedhin (44) komt uit Eritrea en woont sinds 2016 met zijn gezin in Schoonoord. Amenay heeft in Eritrea gewerkt als bakker en soldaat. Hij heeft een werk-taalstage gedaan in Emmen en is blij met de kans die hij nu krijgt. Hij start vandaag bij de AH supermarkt in Sleen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Moeder en dochter Kortwijk zijn enthousiast over de samenwerking. Met een uitgebreid ontbijt in de lunchroom werd de samenwerking officieel afgetrapt. ‘Wij doen graag iets terug voor de maatschappij. We willen mensen die veel ellende hebben meegemaakt en uit hun geboorteland zijn gevlucht, een kans geven om hier een bestaan op te bouwen. Onze bedrijven groeien waardoor we die mogelijkheid kunnen bieden’, aldus Bea Kortwijk.

Werken is meedoen

Wethouder Joop Brink: ‘Meedoen is voor een groot deel afhankelijk van het hebben van werk. Als je werkt, heb je een doel en ontmoet je mensen. Dat geldt voor iedereen dus ook voor vergunninghouders. In de begeleiding van de vergunninghouders wordt  veel aandacht aan beheersing van de Nederlandse taal geschonken. Er wordt veel tijd gestoken in persoonlijke contacten met de vergunninghouders, maatwerk en contact met de bedrijven. Het is mooi om te zien dat dit zijn vruchten afwerpt’, aldus de wethouder.

Onlangs startten ook al zes vergunninghouders met een opleidingstraject in de installatietechniek, waarbij Coevorder installatiebedrijven en de gemeente nauw samenwerken.