Vermoeden van botulisme in vijver Prof. Aalbersestraat Coevorden

traag zwemmende watervogel

In de vijver aan de Prof. Aalbersestraat in Coevorden is vermoedelijk sprake van botulisme. Er zijn dode vissen en eenden aangetroffen. De vijver wordt op dit moment doorgespoeld. Er worden ook waarschuwingsborden geplaatst. We adviseren om niet in het water te zwemmen of te vissen. Laat ook uw huisdieren niet in contact komen met het water.

De gemeente en het Waterschap Vechtstromen houden situatie scherp in de gaten. Een aantal gevonden kadavers zijn opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Met behulp van een pompgemaal wordt geprobeerd de doorstroming van het water te versnellen. Dat zorgt er voor dat het botulisme zich minder snel kan ontwikkelen.  

 

Botulisme is voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door de botulismebacterie, vooral na een langdurige periode van warm weer. In dieren die dood zijn en die in warm water liggen, groeit de bacterie snel. Dieren krijgen botulisme door het eten van vliegenlarven of weefseldeeltjes die afkomstig zijn van dode, besmette dieren. Het botulisme verspreidt zich doordat dieren kadaverresten binnenkrijgen met hoge concentraties gif. Botulisme verdwijnt vanzelf weer als de temperatuur van het water daalt.

 

Symptomen
Bij mensen is botulisme zeer zeldzaam. Iemand die is geïnfecteerd, is vaak misselijk, vermoeid en duizelig. Hij geeft over, heeft een droge mond en klachten in de buik. Daarna kan hij dubbel of wazig gaan zien, kan slecht tegen licht, heeft moeite met spreken en heeft slappe arm- en beenspieren. Als u deze symptomen waarneemt, waarschuw dan uw huisarts.

 

Wat kunt u doen?

Ga niet in het water zwemmen of vissen. Dit geldt ook voor uw huisdieren. Zieke dieren zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen. Mocht u een kadaver aantreffen, raak deze dan niet aan en waarschuw het Meldpunt Openbare Ruimte van de gemeente, telefoon 14 0524. Buiten kantoortijden kunt u bellen naar: (0524) 598500. Ook kunt u uw melding doorgeven via www.coevorden.nl of bij waterschap Vechtstromen via 088-2203333 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)

 

Ziet u zieke of verzwakte dieren? Dan kunt u bellen met DAR Dierenambulance: (06) 57377365. De dieren worden naar Akka's Ganzenparadijs gebracht.