Eerste groep vergunninghouders tekent participatieverklaring

De deelnemers van het traject

De eerste groep van vergunninghouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, die heeft meegedaan aan het kennismakingstraject in de Gemeente Coevorden tekent op woensdag 28 juni de participatieverklaring. Hiermee geven ze aan de Nederlandse normen en waarden te kennen en begrijpen en hier een bijdrage aan te willen leveren.

Het tekenen van de participatieverklaring wordt in het najaar een nieuwe wettelijke verplichting. Het tekenen van de verklaring is dan een onderdeel van de inburgering in Nederland en een voorwaarde om later de Nederlandse nationaliteit te kunnen krijgen. De gemeente Coevorden heeft er voor gekozen om nu alvast te beginnen, omdat het vergunninghouders helpt om snel een plek te vinden in de samenleving van Coevorden.

De gemeente Coevorden kiest ervoor om vergunninghouders niet alleen de verklaring te laten tekenen, maar ze daarvoor een cursus aan te bieden waarin de punten die in de verklaring staan worden uitgelegd. Gemeenten zijn daar vrij in, maar Coevorden heeft gekozen voor het uitgebreide traject van zes dagdelen.

Tijdens de cursus, die wordt georganiseerd door Vluchtelingenwerk Noord-Nederland, krijgen de deelnemers uitleg over Nederlandse Grondwet, normen en waarden, en gebruiken. Ze gaan het gesprek aan over wat deze punten in de praktijk betekenen en wat de verschillen zijn met hun eigen cultuur. Daarnaast worden er ook praktische zaken besproken, zoals wonen in Coevorden, omgaan met geld en gezond leven.

De eerste groep heeft enthousiast meegedaan aan de workshops. Uit de gesprekken bleek dat ze graag aan de slag willen in Coevorden. Ze willen graag de cultuur leren kennen, weten hoe ze in contact kunnen komen met mensen in de buurt en werk vinden zodat ze zelf hun geld kunnen verdienen en iets terug kunnen doen voor de maatschappij.

Veel van de deelnemers zijn al actief in de gemeente Coevorden. Zo zijn er in de groep mensen met een werkervaringsplaats, bij een tandartspraktijk en een kringloopwinkel, helpen er mensen in de tuin en bij verschillende klussen bij de MFC aan de Linthorst Homanlaan en is één van de deelnemers ‘maatje’ voor een oudere die niet veel naar buiten kan. Eén van de deelnemers is ook al actief voor een vereniging voor plaatselijk belang.

De cursus, die in totaal zes dagdelen duurt, bestaat uit theorie en praktijk. Vluchtelingenwerk Noord-Nederland, Humanitas en Maatschappelijk Welzijn Coevorden bekijken samen hoe ze het praktijkgedeelte verder gaan invullen. De eerste groep deelnemers kreeg in ieder geval al een rondleiding door Coevorden en uitleg over de historie van de stad.