Overheid start met verspreiding jodiumtabletten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verspreidt vanaf 10 oktober uit voorzorg jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Ook in de gemeente Coevorden. Vlak over de grens bij Lingen staat namelijk een kerncentrale. De tabletten worden per post verzonden. Bij de tabletten zit ook een brochure met informatie.

Waarom
Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Dat kan door inademen in de schildklier terecht komen. Door jodiumtabletten in te nemen raakt de schildklier verzadigd met jodium. Er komt dan minder radioactief jodium in de schildklier. Dit verkleint de kans op schildklierkanker bij jonge mensen. Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Bij een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Dat scheelt kostbare tijd.

Wie
De jodiumtabletten worden in de provincie Drenthe per post verzonden naar huishoudens met kinderen tot 18 jaar die binnen 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen

Kinderen hebben de meeste kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium. Jongere mensen tussen de 18 en 40 lopen minder risico en krijgen alleen tabletten als ze binnen 20 kilometer afstand van een kerncentrale wonen. Mensen boven de 40 krijgen de tabletten niet. De schadelijke bijwerking is op die leeftijd groter dan de kans op schildklierkanker.

Zwangere vrouwen kunnen zichzelf en hun ongeboren kind beschermen door zelf de vereiste dosis jodiumtabletten in te nemen. Vanaf de tweede week van oktober zijn die tabletten verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. De adviesprijs is € 2,95. Voor meer informatie kunnen zij terecht bij de verloskundige, de gynaecoloog of huisarts. 

Wanneer
Als er een kernongeval gebeurt is het niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken. Dat hoeft alleen als er een wolk met radioactief jodium in de buurt komt. Daarom moeten de jodiumtabletten pas worden ingenomen op het moment dat de overheid dit adviseert. Dat gebeurt via:

Bij een crisis informeert de gemeente Coevorden u ook. Dat gebeurt in ieder geval via:

 

Meer informatie
Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten of wat u kunt doen als u geen tabletten heeft ontvangen, staat op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Vanaf 3 oktober kunt u op www.jodiumpostcodecheck.nl nagaan of u tabletten krijgt opgestuurd.

Nog vragen?
Heeft u nog vragen, neem dan contact op met Informatie Rijksoverheid, telefoon 1400. U kunt ook gebruik maken van WhatsApp (06) 55 00 14 00, twitter: twitteraccount@rijksoverheid.nl  of door het contactformulier in te vullen op www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier.