Varen

Onze gemeente is prima te bereiken met een boot. Veel toeristen brengen met een plezierboot een bezoek aan de historische vestingstad Coevorden of één van de andere aanlegplekken. 

Coevorden is over het water vanuit drie richtingen te bereiken, vanaf Meppel/Hoogeveen, Emmen/Stadskanaal en vanuit Hardenberg/Almelo. Vanaf Meppel/Hoogeveen vaart u door de Verlengde Hoogeveense Vaart, langs historische bruggen en brugwachterswoningen, naar Nieuw-Amsterdam. Hier kunt u de keuze maken om door te varen richting de vaarroute Erica-Ter Apel (Veenvaart) of de weg te vervolgen richting de stad Coevorden. Vanuit de passantenhaven van Coevorden kunt u richting Almelo, Twente en de Achterhoek varen.

Kaarten

In het historische stadscentrum van Coevorden zijn aanlegplaatsen voor zowel De Haven (passantenhaven) als aan de Spoorsingel. De passantenhaven aan de markt, De Haven, heeft verschillende kwalitatieve voorzieningen. Zo kunt u gebruik maken van een douche, toilet, invalidetoilet en een chemisch toilet. Tegen betaling (€0,50 per kilowatt) kunt u er gebruik maken van elektriciteit. Munten hiervoor zijn verkrijgbaar bij de havenmeester van Coevorden. Hij is telefonisch te bereiken via 06-55252085.

Vanaf de ligplaatsen in de historische binnenstad van Coevorden kunt u een stadswandeling maken, de winkels bezoeken of gezellig eten en drinken in een van de horecagelegenheden. De omgeving is prima per fiets te verkennen. Voor meer informatie over stadswandelingen, bezienswaardigheden en een actueel overzicht van activiteiten in en om Coevorden kunt u terecht bij Tourist Info Coevorden. Tourist Info is direct aan de passantenhaven gevestigd.

Blauwe vlag

De passantenhaven van Coevorden is onderscheiden met 'De Blauwe Vlag', zie www.blauwevlag.nl. Dit is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan jachthavens en stranden die veilig en schoon zijn. De onderscheiding met de blauwe vlag is voor havens met schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.

Bij Geesbrug is een prachtige aanlegvoorziening gemaakt. Aan deze aanlegsteiger kunnen (afhankelijk van de lengte) ongeveer negen boten aanmeren. Er is een douche- en toiletgelegenheid en een picknickplaats. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de heer R. Schonewille (0524 - 291124).

Met de kano of met kleinere boten is het mogelijk om gedeeltelijk de Jongbloedvaart, het kanaal Coevorden-Zwinderen of het Picardiekanaal te bevaren. Deze kanalen zijn niet meer geschikt voor grote schepen, omdat er vaste bruggen of andere obstakels, over de kanalen liggen. Hierdoor is een vrije doorvaart beperkt.

Wilt u via het Stieltjeskanaal langs Het Vonder (fietsbrug), de Jan Kuipersbrug, de Pampertbrug (fietsbrug) en/of de Bentheimerbrug varen, dan kunt u contact opnemen met de brugwachter via 06-53148972. De brugwachter van de Monierbrug is bereikbaar via 06-12814990. Bij geen reactie van de brugwachters kunt u bellen met 0524-513823. Wie tussen 1 november en 1 april op zaterdag of zondag door een brug wil varen, moet dit voor vrijdag 15:00 uur doorgeven via 0524-516893 of 06-30754746.

Historische draaibruggen

Tijdens uw vaartocht door de Verlengde Hoogeveense Vaart passeert u verschillende draaibruggen. Deze worden bediend door een meefietsende brugwachter.

Voor vragen over de Drentse vaarwegen en de bediening van bruggen en sluizen kunt u bellen met de Vaartelefoon Drenthe: 0592-365775.

Meer informatie via varen.drenthe.nl of op NOS teletekst, pagina 721, kijken. Op deze pagina vindt u ook de berichten voor de scheepvaart.