Starterslening biedt uitkomst

31 oktober 2023
Algemeen

Sinds september dit jaar biedt de gemeente Coevorden de starterslening aan. Deze lening is bedoeld voor inwoners van de gemeente Coevorden die voor het eerst een huis kopen. En als je aan de voorwaarden van de regeling voldoet. Het is een aanvulling op een eerste hypotheek. De lening overbrugt het verschil tussen de koopsom van de woning en het maximale bedrag dat geleend kan worden. De 26-jarige Wouter van der Veen uit Aalden was degene die als eerste de starterslening aanvroeg. En met succes! 

Wouter: “Mijn broer had verhuisplannen. Dat bood mij de unieke kans om in mijn eentje mijn eerste woning te kopen. Financieel kon ik het met een bepaalde constructie, met behulp van mijn ouders waarschijnlijk wel rond krijgen, maar ik was nieuwsgierig of onze gemeente voorzieningen bood voor starters. Ik heb toen de gemeente benaderd. Zij gaven aan dat de starterslening er op hele korte termijn aan kwam. Er bestond geen betere timing voor mij!”

Aanvraag indienen

Wouter besloot, zodra het kon, de aanvraag voor de starterslening in te dienen. Hij kreeg al snel de goedkeuring van de gemeente Coevorden. Hierna moest hij door naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Wouter: “Het regelen ging best eenvoudig. Voor de aanvraag bij de gemeente had ik alleen de koopovereenkomst nodig. Bij het stimuleringsfonds werd het iets ingewikkelder. Dat had vooral te maken met het feit dat ik zowel in loondienst ben en een aandeel bezit in het bedrijf. Dat maakte het wat complexer. Maar met nog een paar dagen speling tot de overdracht was alles gelukkig net op tijd rond.”

Voordelen van de lening

Voor nieuwbouwwoningen en bestaande woningen mag de koopsom maximaal € 300.000,-bedragen. De starterslening is maximaal € 30.000,-. Wouter maakte gebruik van het maximale bedrag. Dit gaf hem de ruimte om zijn gespaarde geld te gebruiken om te investeren in het opknappen van de woning.

Wouter: “Door de starterslening kon ik mijn spaargeld bewaren om te investeren in mijn woning. Er valt nog genoeg te doen in huis en ook de voortuin wil ik helemaal aanpakken. Ik vind het leuk om veel zelf te doen en op deze manier het helemaal mijn woning te maken!”

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van de starterslening zijn:

  • Het is uw eerste koopwoning.
  • U heeft een maatschappelijke- en/of economische binding.
  • Uw inkomen blijft onder een door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) bepaalde inkomensgrens.
  • Uw hypotheek valt onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Meer informatie

Ook benieuwd of de starterslening iets voor u kan zijn? U leest er alles over op https://www.coevorden.nl/starterslening

En nog een gratis tip van Wouter: “Neem de ruimte en tijd in je aanvraag, zodat je geen stress hebt. Er gaat toch wat meer tijd overheen dan je soms denkt.”