Thema Positieve gezondheid: Fysiotherapeut Rinze Stellingwerf

23 maart 2023
Algemeen
Foto van Rinze Stellingwerf

Rinze is fysiotherapeut en eigenaar van Fysiotherapeutisch TrainingsCentrum Dalen. Positieve Gezondheid betekent voor hem vooral de patiënt centraal stellen en samen met die patiënt kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. "Eigenlijk doen wij dat altijd al: samen met de patiënt kijken wat het beste voor hem of haar is in de gegeven situatie."

Waarom gekozen voor fysiotherapie?

Rinze is ruim dertig jaar fysiotherapeut. "Ik wilde in eerste instantie geneeskunde studeren, maar heb vanwege het flinke aantal studiejaren dat ik dan nog voor de boeg zou hebben, gekozen voor fysiotherapie. En dat vak is minstens zo leuk. Met mensen werken en hen beter kunnen maken is mooi. Daar doe ik het voor", vertelt hij in een van de behandelkamers met aan de muren posters waarop elk spiertje en elk botje wordt benoemd. Kijkend naar de posters zegt hij met een lach: "Dit is waar het allemaal mee begint op de opleiding Fysiotherapie." Rinze begon in loondienst, maar heeft de praktijk in 1995 kunnen overnemen. Het is een maatschap samen met zijn schoonzus, die zich specifiek richt op kinderfysiotherapie. 

Hoe ben jij in aanraking gekomen met Positieve Gezondheid?

"Mijn vrouw geeft les op het HBO-V. Daar wordt in het lesprogramma veel gewerkt met de methode Positieve Gezondheid. Via haar ben ik er eigenlijk mee in aanraking gekomen. Soms blijven patiënten hangen in een slachtofferrol, bijvoorbeeld wanneer ze een chronische ziekte blijken te hebben. Je moet toch verder. Dan is het belangrijk te kijken wat jou voldoening geeft. Dat is het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en ook precies hoe ik erin sta."

Hoe zet jij Positieve Gezondheid in in je werk?

"Wanneer ik een patiënt binnen krijg met bijvoorbeeld een kapotte enkel, opgelopen tijdens een sportwedstrijd, dan is het niet zo moeilijk en hoef ik alleen de enkel behandelen. Maar mensen komen hier vaak ook met repeterende klachten, zoals bijvoorbeeld nekproblemen. Soms kan daar meer achter schuilgaan, zoals overgewicht of financiële zorgen omdat men in de schuldsanering zit. Dan is het belangrijk hierover in gesprek te gaan.” Er wordt bij Positieve Gezondheid vaak gewerkt met een figuurlijk spinnenweb waarin de thema’s lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren een belangrijke rol spelen. Eerlijk bekent Rinze: "Dat spinnenweb gebruik ik vrijwel nooit. Ik ga gewoon het gesprek aan en dus vooral wanneer ik vermoed dat er meer aan de hand is."

Wat is de link tussen Positieve Gezondheid en GLI?

"Wij bieden in onze praktijk al een jaar of 15 GLI aan, wat staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie. Positieve Gezondheid en GLI zijn met elkaar verweven. Het gaat bij GLI om een gezondere leefstijl. Het is een traject van twee jaar waarin van alles aan de orde komt: sport, stress, voeding, alcoholgebruik, roken, slapen en meer. Twee jaar lijkt misschien lang, maar dat is noodzakelijk omdat het gaat om een gedragsverandering. Het is heel belangrijk dat de persoon in kwestie gemotiveerd is. Hij of zij moet het zelf doen. Je ziet mensen fitter en energieker worden, maar ze moeten de leefstijl wel vol blijven houden om dat resultaat vast te houden. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Het draait om het pakken van de eigen regie en dat is waar het ook om gaat bij Positieve Gezondheid."

Wat is volgens jou de meerwaarde van Positieve Gezondheid?

"Je hoort steeds meer over Positieve Gezondheid, maar er zijn ook stromingen in de zorg die er minder mee hebben. Dat is jammer, want het heeft alles te maken met aandacht voor de patiënt. Die aandacht is heel belangrijk. Het voordeel van ons als fysiotherapeuten is dat wij minimaal een halfuur voor elke patiënt inplannen. Die tijd hebben de meeste huisartsen bijvoorbeeld niet. Dat maakt het voor ons wellicht makkelijker om echt het gesprek aan te gaan en te werken vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid."

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de andere verhalen? 

Serie interviews over Positieve Gezondheid  

In een serie interviews spreken we professionals over Positieve Gezondheid. De benadering van Positieve Gezondheid stelt de mens centraal. En niet de ziekte. Toch wordt vanuit hulpverlening nog vaak eerst gekeken naar de klachten en gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. In de gemeente Coevorden staan wij achter deze gedachte en willen we Positieve Gezondheid bij een breder publiek bekendmaken.