Verkiezingen Tweede Kamer

Een keer in de vier jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. De volgende verkiezingen voor de tweede kamer zijn op 17 maart 2021.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen kiest u de kandidaat waarvan u vindt dat hij of zij uw stem verdient. Uw stem en de stemmen van de andere kiezers bepalen welke 150 Nederlanders na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen.

De Tweede Kamer heeft als taak om de regering te controleren. En de Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten. Door te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. De zittingsduur van de leden van de Tweede Kamer is normaal gesproken vier jaren. Maar dit kan ook korter zijn.

Meer informatie over de Tweede Kamerverkiezingen is te vinden op de website van het parlement.

Hoe meer stemmen op de kandidaten van een partij zijn uitgebracht, hoe meer zetels een partij krijgt. Dit bepaalt welke personen na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen.

De Kiesraad stelt het aantal zetels vast waar een partij recht op heeft. Hoe dit werkt lees je op de website van de Kiesraad. De Kiesraad stelt ook de zetelverdeling over de kandidaten vast. Meer hierover ook op de website van de Kiesraad.

Na de Tweede Kamerverkiezingen is er niet alleen een nieuwe volksvertegenwoordiging. Direct na de verkiezingen start de kabinetsformatie. De politieke partijen in de Tweede Kamer onderhandelen dan over welke partijen de komende vier jaar samen gaan regeren.