Vraag nu ook uw rijbewijs digitaal aan

01 februari 2023
Algemeen
Monitor met afbeelding van een rijbewijs

Verloopt uw rijbewijs binnenkort? Of heeft u een nieuwe categorie gehaald? Dan kunt u bij de gemeente Coevorden vanaf 1 februari 2023 uw rijbewijs ook digitaal aanvragen. Dit heet de DAR en staat voor Digitaal Aanvragen Rijbewijs. Voor de aanvraag hoeft u dan niet meer naar het gemeentehuis te komen. U vraagt het rijbewijs aan via een erkende RDW fotograaf met uw DigiD. Hieronder leest u welke stappen u moet zetten om uw rijbewijs digitaal aan te vragen.

Stappen rijbewijs digitaal aanvragen

  1. U maakt een foto bij een RDW erkende fotograaf bij u in de buurt.  
  2. Bij de fotograaf zet u ook uw handtekening. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar het RDW. 
  3. Binnen een paar minuten krijgt u een e-mail van het RDW. Hierin staat of uw aanvraag is goedgekeurd en of u het rijbewijs online kunt verlengen.
  4. Als u het rijbewijs online kunt verlengen, betaalt u tijdens het proces. Dit kan wanneer het u uitkomt. U heeft hiervoor een DigiD-inlogcode nodig.
  5. U krijgt 2 werkdagen na de aanvraag een e-mail dat uw nieuwe rijbewijs klaar is. Deze kunt u zonder afspraak ophalen. Neem uw huidige rijbewijs mee, die moet u inleveren. 

Let op: Haal uw rijbewijs binnen 3 maanden op. Daarna kan dit niet meer. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.  

Voordelen DAR

Als u uw rijbewijs digitaal aanvraagt, hoeft u maar één keer naar het gemeentehuis. Een afspraak maken voor de aanvraag is dus niet meer nodig. Voor het ophalen van het rijbewijs heeft u geen afspraak nodig. Daarnaast kunt u de aanvraag 24/7 online regelen. U hoeft alleen nog maar naar de fotograaf voor de foto en handtekening. Als laatste voordeel van de DAR is dat het rijbewijs al na twee werkdagen klaarligt. De normale procedure is vijf werkdagen. 

Niet altijd online verlengen

Bij een aantal situaties kunt u uw rijbewijs niet online aanvragen. 

  • Soms moet u eerst gekeurd worden, bijvoorbeeld voor uw leeftijd. Dat kan via een gezondheidsverklaring.
  • Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Dan moet u een afspraak maken bij het gemeentehuis. 
  • Een eerste rijbewijs en een omwisseling van een buitenlands rijbewijs kunt u niet digitaal aanvragen. 

Meer informatie over het rijbewijs vindt u op de pagina over het rijbewijs.

Liever uw rijbewijs verlengen in het gemeentehuis? Dat blijft uiteraard ook mogelijk. U maakt dan altijd eerst een afspraak.