Wat kan de gemeente doen?

Als gemeente werken we samen met veel verschillende bedrijven, organisaties, verenigingen en andere gemeenten in de regio. Daardoor hebben we veel verschillende mogelijkheden om u op weg te helpen naar een betaalde baan of een geschikte plek als vrijwilliger.

Hieronder staan voorbeelden van wat we kunnen bieden. Samen met uw klantmanager gaat u in gesprek, op zoek naar de beste oplossing voor uw situatie. Denk voor de afspraak al na over wat u zelf wilt en kunt doen om werk te vinden of op een andere manier aan de slag te gaan.

Bij veel bedrijven zijn werkstages mogelijk. Hiermee kunt u werkervaring krijgen, wennen aan het werkritme, leren omgaan met collega’s of een leidinggevende. Welke plek geschikt voor u is, hangt af van wie u bent en wat u kunt.

In de praktijk zien we dat wanneer het goed gaat op een werkstage, u kans maakt op een betaalde baan bij datzelfde bedrijf.

Het is ook mogelijk om op een proefplaatsing bij een werkgever te komen. Ook hier staat het krijgen van werkervaring centraal. Het verschil met een werkstage is dat de werkgever in dit geval –bij goed functioneren- het plan heeft om u daarna in dienst te nemen.

Vindt u het lastig om aan het werk te gaan? Dan is een participatieplaats misschien iets voor u. Op een participatieplaats staan niet de werkzaamheden centraal, maar het leren werken of het (opnieuw) wennen aan werken. Onderwerpen als omgaan met gezag, op tijd komen, werkritme en samenwerking met collega’s kunnen dan aan de orde komen.

Het kan zijn dat een participatieplaats ook nog een stap te ver is. In dat geval kan er gekozen worden voor een sociale activering. Hier staat het meedoen in de samenleving voorop. U kunt hierbij denken aan het doen van vrijwilligerswerk.

Bij het leerwerkloket kunt u terecht voor gratis advies over leren en werken. U kunt hierbij denken aan mogelijk te volgen opleidingen, advies over welke loopbaan bij u past, hoe werken en leren kan worden gecombineerd en welke mogelijkheden er zijn om bij een bedrijf te werken en op hetzelfde moment een diploma te halen. Uw klantmanager werkt veel samen met de mensen van het loket. Wilt u hier iets mee? Neem dan eerst contact op met uw klantmanager om de mogelijkheden te bespreken.

We wonen in onze gemeente dicht bij de Duitse grens. In Duitsland zijn voor Nederlanders veel mogelijkheden om aan het werk te gaan. We werken samen met organisaties om werken in Duitsland mogelijk te maken. Wanneer u interesse heeft, zorgen we voor goede voorlichting en begeleiding. U kunt hierover in gesprek gaan met uw klantmanager.

In onze gemeente heeft een op de negen mensen moeite met lezen en schrijven. Veel mensen vinden het vervelend om hiervoor uit te komen. Moeite met lezen en schrijven kan lastig zijn bij het vinden van werk. In de gemeente zijn twee Taalpunten (in de bibliotheken van Coevorden en Schoonoord) waar u terecht kunt. Samen met taalvrijwilligers kunt u aan de slag om beter te leren lezen of schrijven.