De groene subsidieregeling
Voor inwoners van de gemeente Coevorden is er de ‘Groene Subsidieregeling gemeente Coevorden’. Deze subsidie is bedoeld voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals het vergroenen van uw tuin, een groene gevel of dak en meer. U kunt de subsidie aanvragen via Subsidieaanvragen.nl, waar u ook de voorwaarden vindt.
U kunt de subsidie aanvragen voor:
Het planten van een boom
Voordelen van een boom planten
- Een boom zorgt voor verkoeling in uw tuin;
- Een boom vermindert de overlast door water;
- Een boom draagt bij aan de biodiversiteit;
Tips voor het planten van een boom
- Plant de boom in het najaar, dan valt er genoeg regen en heeft u veel kans dat de boom goed aanslaat.
- Meer voordelen van het planten van een boom en goede tips voor het planten vindt u op de website van Stichting Steenbreek.
Het planten van een heg of vogelbosje
Voordelen van een groene erfafscheiding of vogelbosje
- Een heg of vogelbosje zorgt voor verkoeling;
- Een heg of vogelbosje vermindert de overlast door water;
- Een gemengde heg of vogelbosje draagt bij aan de biodiversiteit.
Tips voor het planten
- Aanplant in de herfst biedt, vanwege de regen, de beste kans van slagen;
- Geef de haagplanten in een vogelbosje voldoende ruimte, 1 plant per m2 is voldoende;
- Meer voordelen van een groene erfafscheiding en tips voor de aanplant vindt u op de website van Stichting Steenbreek en Cruydt Hoeckje.
Tegelwippen: tegels eruit, groen erin
Een groene ondergrond is koeler en laat meer water door dan tegels. Dat merkt u vooral in de zomer en na een flinke regenbui. Bekijk de video over tegelwippen van Stichting Steenbreek.
De vrijgekomen tegels kunt u verkopen of afvoeren. U kunt het ook hergebruiken en er een stapelmuurtje van maken. In een stapelmuurtje zitten kieren en gaten. Dit zijn goede schuilplaatsen voor verschillende insecten en amfibieën.
Kies bij voorkeur voor vaste inheemse planten die op de bodem en hoeveelheid licht afgestemd zijn. Als u kiest voor soorten die voedsel bieden aan vogels, vlinders, bijen en insecten, vergroot u ook nog eens de biodiversiteit. In het vroege voorjaar en het najaar, kunt u ook gebruik maken van zaden.
Het aanleggen van een wadi
Wadi staat voor Water Afvoer Door Infiltratie. Met een wadi kunt u regenwater van uw dak opvangen in uw tuin. Het is een verlaagd gedeelte in de tuin waar het water van uw dak via een gootje naar toe kan stromen. Eenmaal in de wadi kan het langzaam in de grond zakken.
Voordelen van een wadi
- Door een wadi vermindert u de kans op wateroverlast;
- Een wadi zorgt voor verkoeling in de tuin;
- Door uw wadi te beplanten draagt u bij aan de biodiversiteit.
Om te kijken of uw bodem geschikt is voor een wadi, kunt u een emmertest doen. Is de bodem in uw tuin geschikt voor een wadi? Zoek dan naar een geschikte plek in uw tuin, bijvoorbeeld een plek die van nature al wat lager ligt en waar het water eigenlijk nu ook al naar toe stroomt.
Voor de aanleg van een wadi kunt u een professional inschakelen. Wilt u zelf aan de slag? Dan vindt u tips op de website ECOstyle.
Het aanschaffen van een regenton, regenzuil of regenwaterschutting
Een regenzuil lijkt op een regenton, maar is een stuk groter en kan meer water opvangen. Een regenwaterschutting werkt hetzelfde als de regenton en de regenzuil, maar heeft de vorm van een schutting en vormt hiermee dus ook een afscheiding.
Voordelen van een regenton, regenzuil of regenwaterschutting
- U kunt extra regenwater opvangen en in droge perioden gebruiken om uw tuin water te geven;
- U vermindert het drinkwaterverbruik;
- Regenwater is beter voor uw planten.
U installeert ze allemaal op een vergelijkbare manier. Op de website van Stichting Steenbreek leest u de uitleg. Plaats de regenton bij voorkeur in de schaduw en voorkom overlast door muggen door middel van een deksel.
Het aanleggen van een groen dak
Een groen dak wordt vaak bedekt met vetplanten die vocht kunnen opslaan in hun bladeren. Hierdoor kunnen deze planten een droge periode goed doorstaan en hebben ze weinig onderhoud nodig. Een andere optie is een natuurdak, waarop meer verschillende plantensoorten groeien
Voordelen van een groen dak
- Een groen dak verkoelt in de zomer en isoleert in de winter;
- De beplanting van een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit.
Voordat u een groen dak aanlegt, moet u eerst onderzoeken of uw dak hiervoor sterk genoeg is. Als dit het geval is, kunt u aan de slag. Op de website Klimaatklaar leest u de handleiding. U kunt ook een professional inschakelen.
Het aanleggen van een groene gevel
Een groene gevel geeft verkoeling in de zomer en isoleert in de winter. Groengevels zijn er in 2 typen: grondgebonden systemen met klimplanten en modulaire systemen. Met de groene subsidieregeling kunt u subsidie krijgen voor het modulaire systeem.
Voordelen van een groene gevel
- Met een groene gevel koelt u het gebouw;
- Met een groene gevel draagt u bij aan de biodiversiteit;
- De groene gevel geeft een mooie, natuurlijke uitstraling aan het gebouw.
Modulaire groengevels zijn groeisystemen met cassettes, een soort plantenpotten, die in rijen aan de gevel worden vastgemaakt. Er is een irrigatiesysteem nodig dat de planten voorziet van drinkwater of opgevangen regenwater
Om een groene gevel aan te leggen, is het belangrijk dat uw gevel het gewicht van de planten aan kan. Voor de aanleg van een groene gevel met een modulair systeem, kunt u het beste een professional inschakelen.
Meer informatie
Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Platform Duurzaam Nederland via 085 0806 810. Op onze pagina Duurzaamheid vindt u meer informatie over duurzame maatregelen die u kunt treffen.