Elektrische laadpaal aanvragen

De gemeente Coevorden wil graag groener en slimmer vervoer. Elektrische auto's dragen daaraan bij. Rijdt u elektrisch en wilt u graag een laadpaal in de buurt? Dat kan!

Via het aanvraagportaal vraagt u (kosteloos) een laadpaal aan. De concessiehouder Equans verzorgt de plaatsing van de laadpaal. De laadpaal wordt binnen een afstand van 250 meter vanaf het aanvraagadres geplaatst nabij een openbare parkeerplaats. Het streven is om de paal binnen 15 weken ná aanvraag geplaatst te hebben.

Voorwaarden aanvraag openbaar laadpunt

  • U woont in de gemeente of u werkt minimaal 28 uur per week in deze gemeente.
  • U gebruikt of gaat een elektrische (of hybride) auto gebruiken, die minimaal 45 km elektrisch kan rijden.
  • U heeft geen eigen parkeerterrein en moet uw elektrische auto op straat parkeren.
  • Er is geen laadpunt binnen 250 meter van uw huis of werk. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat deze altijd bezet is en dat een nieuw openbaar laadpunt noodzakelijk is. Geef uw verzoek daarom wel altijd door.

Na uw aanvraag

  • Wanneer uw verzoek is goedgekeurd, wordt de laadpaal op een plek bij u in de straat of buurt geplaatst. Dit is op ongeveer 250 meter loopafstand van uw woning of bedrijf. 
  • Houd er rekening mee dat het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte ongeveer 12 weken duurt. 
  • Bij de laadpaal wordt ten minste één parkeervak gereserveerd voor het laden van elektrische voertuigen. 
  • De laadpaal is voor algemeen gebruik, ook buurtbewoners en bezoekers kunnen er gebruik van maken.

Gratis voor de inwoner

Het aanvragen en plaatsen van een laadpaal is voor u als inwoner gratis. De prijs die u als elektrisch rijder betaalt aan de paal is 29 cent / kWh. Dit is exclusief de kosten voor het gebruik van de laadpas.

Wel een eigen parkeerplaats?

Heeft u een eigen parkeerplaats? Dan kunt u zelf een laadpaal plaatsen. Dit hoeft u niet te melden bij de gemeente. U kunt een laadpaal laten plaatsen op uw eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit regelt u zelf bij een leverancier van laadpalen.

Laadpas

U kunt voor het opladen gebruik maken van een laadpas. Er zijn verschillende bedrijven die laadpassen uitgeven. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de opslag die de provider berekent en het laadtarief van de exploitant, zoals Equans. Omdat de hoogte van de opslag die de provider toepast per paal anders is, kan hier verwarring over ontstaan.

Voor de inwoners van Groningen en Drenthe is dit probleem opgelost met de laadpas van Tap Electric. Deze pas kost €1,25 per maand en zorgt ervoor dat u kunt laden zonder extra opslag per laadtransactie. Voor de tarieven van het laden kijkt u op de website van Equansexterne-link-icoon. De palen van Equans zijn te herkennen aan het nummer op de paal: GRDR-XXXX.

Met deze laadpas laadt u niet alleen voordelig in Groningen en Drenthe, maar ook bij Equans laadpalen in heel Nederland en delen van Europa ongeacht de exploitant. Vraag uw laadpas aan op de website van Tap electricexterne-link-icoon

Heeft u een vraag?

Stuur een e-mail naar laadinfrastructuur@drenthe.nl