Geheimhouding persoonsgegevens aanvragen

In de basisregistratie personen (BRP) staan de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente. De overheid mag deze gegevens gebruiken. Bijvoorbeeld voor kinderbijslag, studiefinanciering en pensioen. Wilt u weten welke instellingen uw gegevens krijgen? Kijk dan op de website Wiekrijgtmijngegevens.nlexterne-link-icoon. Wilt u niet dat uw gegevens worden doorgegeven? Vraag dan bij de gemeente om geheimhouding van uw persoonsgegevens. U hoeft daar geen specifieke reden voor op te geven. U kunt de geheimhouding ook weer stoppen. Vraag uw geheimhouding persoonsgegevens met uw DigiD online aan.

Wat moet u weten

Gaat u verhuizen naar een andere gemeente? U hoeft in de nieuwe gemeente niet opnieuw geheimhouding aan te vragen. 

In sommige gevallen moeten wij uw persoonsgegevens toch doorgeven. Ook als u geheimhouding heeft aangevraagd. Dit gebeurt als overheidsinstellingen uw gegevens willen hebben. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank (SVB). 

Aanvraag

Aanvragen of stoppen van de geheimhouding van uw persoonsgegevens doet u bij voorkeur digitaal. Schriftelijk kan ook, voeg dan bij uw aanvraag een kopie van uw geldige identiteitsbewijs toe. Binnen 4 weken verwerkt de gemeente uw geheimhouding. 

Voorwaarden

U kunt alleen geheimhouding aanvragen voor:

  • Uw eigen persoonsgegevens.
  • De persoonsgegevens van uw kinderen tot 16 jaar.

Jongeren vanaf 16 jaar moeten zelf een aanvraag tot geheimhouding aanvragen.