Hout stoken

Het stoken van hout in open haard of houtkachel is lekker warm en brengt gezelligheid in huis. Maar kan ook overlast geven. We geven graag wat tips om goed te stoken. Zonder overlast voor uw omgeving en uzelf. Zo houdt u het gezellig. Voor uzelf én voor uw buurt.

Tips om goed te stoken

  • Stook droog hout
  • Gebruik alleen ongeverfd en onbehandeld hout
  • Gebruik aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes. Gebruik geen papier of karton
  • Stook niet als het windstil of mistig is
  • Controleer of u goed stookt: u ziet gele en goed verdeelde vlammen. En er komt bijna geen rook uit de schoorsteen
  • Zorg voor genoeg luchtaanvoer
  • Ventileer uw huis tijdens het stoken
  • Zorg voor een goed rookkanaal volgens de bouwregelgeving

Controleer of de weersomstandigheden goed zijn

Bij weinig wind of mist trekt uw kachel slecht. De rook blijft dan in de omgeving hangen. Dat zorgt ook voor geur- en gezondheidsoverlast voor uw buren. Controleer de weersomstandigheden via de stookwijzerexterne-link-icoon voordat u gaat stoken.

Stookalerts bekijken 

Via de website van de RIVM kunt u alle actuele stookalertsexterne-link-icoon in Nederland bekijken. U kunt daar ook instellen om stookalerts per e-mail te ontvangen. U ontvangt dan een bericht als u niet moet stoken. 

Gezondheidsrisico’s 

Wilt u meer weten over de gezondheidsrisico’s van hout stoken? Kijk dan op de website van GGD Leefomgevingexterne-link-icoon.

Twijfelt u of u goed stookt?

Neem dan contact met ons op. Wij kunnen controleren of uw rookafvoer voldoet aan de regels uit het Bouwbesluitexterne-link-icoon. Misschien moet u de rookafvoer van uw kachel aanpassen. Voldoet uw afvoer? Wij adviseren u graag over verstandig hout stoken. U kunt hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 140524.

Overlast door houtrook

Heeft u last van houtrook van anderen? Ga in gesprek met degene die de overlast veroorzaakt. Probeer het samen op te lossen. Lukt dat niet en heeft u hulp nodig? Dan kunt u terecht bij Buurtbemiddeling Coevordenexterne-link-icoon