Leefgeld Oekraïense vluchtelingen

De gemeente Coevorden stelt leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen beschikbaar. De hoogte van het leefgeld hangt sterk af van het aantal personen en de woonsituatie. Zo maakt het uit of de vluchteling bij een gastgezin verblijft of in een opvanglocatie en of er – in het laatste geval – zelf eten gekocht en gemaakt moet worden. Bij het bepalen van de hoogte van het leefgeld hebben we aansluiting gezocht bij de ‘Regeling opvang ontheemden Oekraine’ van 1 april 2022. Op de website van de rijksoverheidexterne-link-icoon vindt u duidelijke informatie over leefgeld, werk en inkomen. 

BRP en legitimatie

Om aanspraak te maken op leefgeld is inschrijving in het BRP (Basis Registratie Personen) noodzakelijk. De vluchteling moet zich kunnen legitimeren met een ID-kaart of paspoort. Die mogen verlopen zijn. Een inschrijfbewijs afgegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken mag ook. We verstrekken het leefgeld contant of per bank vanaf de datum van inschrijving in het BRP. Je moet tekenen voor ontvangst. Als de vluchteling een Nederlandse bankrekening heeft kan hij/zij het nummer van deze bankrekening en de tenaamstelling afgeven. Dan maken we het leefgeld over. 

Maak een afspraak voor inschrijven in het BRP

Woont u in de gemeente Coevorden? En vangt u thuis Oekraïense vluchtelingen op die nog niet officieel in het BRP zijn geregistreerd? Dan roepen wij u op om zo snel mogelijk contact op te nemen met de gemeente. U kunt dan een afspraak maken. U bent daarna, op het tijdstip van de afspraak, samen met de vluchteling(en) welkom op het gemeentehuis. Daar doen we de inschrijving in het BRP. Een afspraak maken kan via de collega’s van het klantcontactcentrum. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 - 17.00 uur en op vrijdag van 08.00 - 12.00 uur. U kunt bellen met het algemene nummer 14 0524 of mailen naar info@coevorden.nl.

Aanvragen leefgeld

Is de vluchteling ingeschreven in het BRP? Dan kunt u leefgeld aanvragen. Dit kan op het gemeentehuis, elke donderdagochtend tussen 9.00 tot 12.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.

Betaling van leefgeld via de bank

De gemeente Coevorden gaat het leefgeld vanaf 1 mei zoveel mogelijk via uw bankrekening betalen. Ook gaan wij over naar maandelijkse betalingen. Heeft u nog geen bankrekening? U leest hieronder hoe u dit kunt doen. Wanneer u een bankrekening heeft dan kunt u dit doorgeven aan de gemeente. Elke donderdagochtend is de balie open van 09.00 tot 12.00 uur op het gemeentehuis in Coevorden. Neem uw bankpas en legitimatie mee. Wij zorgen er dan voor dat het leefgeld op uw bankrekening komt. Zolang u nog geen bankrekeningnummer heeft, kunt u op deze dagen het geld ophalen bij de balie.

Openen bankrekening

U kunt met geldig paspoort/legitimatiebewijs in Coevorden bij het ING loket in de Primera een bankrekening openen. Als u geen legitimatiebewijs hebt, kunt u naar het ING kantoor in Emmen. Ook bestaat er de mogelijkheid om bij de Rabobank een rekening te openen. Dat kan online. Lukt dit niet, dan biedt Rabobank ook de mogelijkheid om dit persoonlijk te doen. In Groningen en Drenthe kunt u naar één van deze kantoren:

  • Stadskanaal, Hemendwarsweg 2
  • Emmen, Raadhuisplein 80
  • Leek, Tolberterstraat 41

U kunt daar het beste naar toe op maandag en donderdag van 10.00-13.00 uur. Op de website van de Rabobankexterne-link-icoon vindt u meer informatie:

Belangrijke informatie

Sinds 4 april 2022 betaalt de gemeente leefgeld aan vluchtelingen uit Oekraïne. Krijgt u leefgeld? Dan bent u verplicht om informatie door te geven aan de gemeente. Geef op tijd door aan de gemeente wanneer:

  • U werkt en loon ontvangt;
  • Uw plek bij uw gastgezin stopt;
  • Uw verblijf bij een opvanglocatie stopt;
  • U gaat verhuizen.

In Nederland moet u dan als inwoner van die plaats in laten schrijven bij de afdeling Burgerzaken van die gemeente. In deze gevallen kan de gemeente het leefgeld stoppen, aanpassen of wanneer u het niet op tijd laat weten, terugvorderen.

Heeft u hierover vragen, dan kunt u deze stellen aan de medewerker die het leefgeld geeft op de donderdag van 09.00 – 12.00 uur.