Ondermijning

Zonder dat we het doorhebben, kunnen er criminele activiteiten zijn in onze buurt. Denk bijvoorbeeld aan drugsproductie, witwassen van geld, vastgoedfraude en zorgfraude. Deze vormen van criminaliteit noemen we ‘ondermijning’, omdat het onze samenleving verstoort. Heeft u het idee dat er in uw buurt verdachte activiteiten gebeuren? Maak er melding van?

Wat is ondermijning? 

Ondermijning is een vorm van criminaliteit die vaak niet direct kunnen zien. Deze vorm van criminaliteit heeft wel een ontwrichtende werking op onze gemeente. Denk aan illegaal wiet- of hennep verbouwen, drugshandel, geld witwassen, illegale arbeid, criminele motorbendes, bedreiging, zorgfraude en vastgoedfraude. Bij ondermijning gaat het om georganiseerde misdaad (onderwereld) die gebruik maakt van legale mogelijkheden in de gemeente (bovenwereld).

Gevolgen ondermijning 

De gevolgen van ondermijning zijn groot voor de veiligheid in de buurt. Bij het verbouwen van hennep is er risico op brand. Bij het maken van drugs kan er explosiegevaar zijn of kunnen dodelijke gassen vrijkomen. De dumping van drugsafval zorgt voor schade aan de natuur, bodem en het drinkwater. De herstelkosten betalen we met elkaar. Bij zorgfraude worden de meest kwetsbare personen uit onze samenleving de dupe. Geld en zorg komen dan namelijk niet bij hen. In het kort: we hebben er allemaal last van.

Signalen ondermijning 

U kunt bewust of onbewust te maken krijgen met criminaliteit. Criminelen misbruiken vaak andere mensen om hun activiteiten uit te voeren. Hoe herkent u de signalen? Bekijk de video van het RIEC-LIECexterne-link-icoon

Deze situaties kunnen bijvoorbeeld veracht zijn:

  • De kapper of winkel om de hoek waar nooit een klant komt;
  • De huurder die grote bedragen alleen contant wil betalen;
  • De buurman die altijd afgeplakte ramen heeft;
  • De jongen met een veel te dure auto voor de deur en een kleine portemonnee;
  • De woning, schuur of het bedrijfspand waar onbekend mensen op vreemde tijden in- en uitlopen;
  • Gedumpte vaten op een leeg stuk grond of in de natuur. Drugsafval zit vaak in vaten.

Ondermijning melden 

Vermoedens van ondermijnende criminaliteit? Maak er melding van.

Meer weten?