Sirene en crisis

Weet u wat u moet doen bij een grote ramp of calamiteit? Het is goed om voorbereid te zijn, zodat u meteen in actie kunt komen als er een ramp gebeurt.

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur hoort u het oefenalarm van de sirenes in onze gemeente. Het gaat om een test, om na te gaan of de waarschuwingsapparatuur nog goed werkt. Om te voorkomen dat u van de test schrikt, laat de gemeente de sirene op een vaste dag en tijdstip afgaan: iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur. U hoort het waarschuwingssignaal dan 1 keer (1 minuut en 26 seconden).

Als de sirene meerdere malen achter elkaar te horen is, is er sprake van alarm. Er is dan beslist iets aan de hand. Het kan zijn dat u niet door de sirene maar op andere wijze wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen, raadpleeg (social) media zoals internet, radio of tv, sluit ramen en deuren en wacht verdere instructies af. Dat geldt voor iedereen. Dus ook als u buiten aan het werk bent, of aan het winkelen of onderweg in de auto. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen. Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken. Vermijd het bellen met het nationale alarmnummer 1-1-2 of met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales en mobiele netwerken kunnen dan overbelast raken, wat ernstige gevolgen heeft voor het op gang komen van de hulpverlening.

Op de website van Crisis.nl vindt u informatie over mogelijke rampen die kunnen gebeuren. Met duidelijke ‘rampeninstructies’. En zelfs een test om te kijken hoe goed u voorbereid bent.

Bij een incident of noodsituatie kan de website www.crisis.nl gebruikt worden. Hier vindt u dan de belangrijke informatie over wat er op dat moment  gebeurt. Vindt u geen actuele informatie op www.crisis.nl? Dan wordt u op een andere manier geïnformeerd, bijvoorbeeld via de rampenzender RTV Drenthe of de gemeentelijke website.

Precies weten wat u moet doen als de sirene gaat? U leest het in de folder ‘Weet wat je moet doen als de sirene gaat’ en op de PDFbewaarkaart die u op een goed zichtbare plaats in uw huis kunt ophangen. Bekijk ook de website van de Rijksoverheid.