Vooraanzicht gemeentehuis Coevorden met enkele boompjes ervoor en op de voorgrond grasland en aan de horizon blauwe lucht

Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Een uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand is een schriftelijk bewijs van bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk. U vraagt dit aan bij de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond.

Mededeling

Doe uw aanvraag online. Lukt online aanvragen niet? Neem contact met ons op. U kunt niet langskomen zonder afspraak.

Beschrijving

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in de burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen. Dat is een schriftelijk bewijs van deze gegevens.

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een: 

  • geboorteakte
  • overlijdensakte
  • huwelijksakte
  • echtscheidingsakte
  • akte van partnerschapsregistratie
  • akte van beëindiging partnerschap

Heeft u een uittreksel voor in het buitenland nodig? Vraag dan een internationaal uittreksel aan.

Heeft u een afschrift voor in het buitenland nodig? Dan vraagt u naast het afschrift ook een meertalig modelformulier aan.

Een uittreksel burgerlijke stand is iets anders dan een uittreksel basisregistratie personen (BRP). Dit is namelijk een bewijs dat u in de gemeente staat ingeschreven. U vraagt dit uittreksel dan ook aan in de gemeente waar u woont.

Online aanvragen

Het uittreksel vraagt u snel en eenvoudig aan met uw DigiD. Organisaties kunnen het uittreksel aanvragen met eHerkenning. U krijgt het uitreksel of afschrift per post toegestuurd. 

Aanvragen uittreksel of afschrift burgerlijke stand met DigiD

Aanvragen uittreksel of afschrift burgerlijke stand met eHerkenning

Aanvragen

Zo vraagt u een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand aan:

  • U gaat naar de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wilt u een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap aanvragen? Dan doet u dit bij de gemeente waar u bent getrouwd of waar u het partnerschap heeft gesloten.
  • Log in met uw DigiD bij de gemeente om het uittreksel of afschrift online aan te vragen.
  • U betaalt het uittreksel of afschrift online. 
  • U krijgt het uitreksel of afschrift per post toegestuurd. 

U kunt een akte uit de Burgerlijke Stand ook schriftelijk aanvragen. U moet dan een kopie van uw legitimatiebewijs meesturen. De aanvraag stuurt u naar de Gemeente Coevorden, Afdeling Publieksservice, Team KCC, Burgerzaken & Belastingen. U ontvangt bij de akte een factuur.

Punt

De gemeente stuurt binnen 3 werkdagen het uittreksel of afschrift naar u op. Woont u in het buitenland? Houd er rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.

Heeft u het uittreksel of afschrift eerder nodig? Bezoek dan de gemeente. U krijgt het meteen mee.

Kosten

Voor het aanvragen van een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand betaalt u € 15,70. Een meertalig uittreksel of modelformulier kost € 15,70.

 

(tarief 2023)

Wet en regelgeving

Meer informatie