Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Een uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand is een schriftelijk bewijs van gebeurtenissen. Denk aan een geboorte, huwelijk of overlijden. U kunt dit aanvragen bij de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. In Coevorden vraagt u dit digitaal aan. 

Wat is een uittreksel of afschrift? 

In de burgerlijke stand van gemeenten registreert men belangrijke levensgebeurtenissen. U kunt hiervan een afschrift of uittreksel aanvragen, wat een schriftelijk bewijs is van deze gegevens. U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van:

  • Geboorteakte
  • Overlijdensakte
  • Huwelijksakte
  • Echtscheidingsakte
  • Akte van partnerschapsregistratie
  • Akte van beëindiging partnerschap

Als u een uittreksel voor gebruik in het buitenland nodig heeft, vraag dan een internationaal uittreksel aan. Voor een afschrift voor gebruik in het buitenland, vraagt u naast het afschrift ook een meertalig modelformulier aan.

Let op! Een uittreksel van de burgerlijke stand verschilt van een uittreksel basisregistratie personen (BRP), dat bewijst dat u ingeschreven staat in de gemeente waar u woont. Dit uittreksel vraagt u aan in de gemeente van uw woonplaats.

Uittreksel of afschrift aanvragen

Volg deze stappen om een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand aan te vragen:

  1. Ga naar de website van de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wilt u een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap? Ga dan naar de gemeente waar u getrouwd bent of het partnerschap heeft gesloten.
  2. Log in met uw DigiD bij de gemeente om het uittreksel of afschrift online aan te vragen.
  3. Betaal online voor het document.
  4. U ontvangt het uittreksel of afschrift binnen 5 werkdagen met de post.

Hoelang duurt het? 

De gemeente stuurt het uittreksel of afschrift binnen 5 werkdagen naar u op. Woont u in het buitenland? Houd er dan rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.

Heeft u het uittreksel of afschrift eerder nodig? Maak dan een afspraakexterne-link-icoon bij de gemeente. U krijgt het document meteen mee.

Kosten 

Voor het aanvragen van een (meertalig) uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand betaalt u € 16,60. (tarief 2024)

Heeft u vragen? 

Neem contact op met het team Burgerzaken. Bel 14 0524 of stuur een e-mail naar info@coevorden.nl.