Verkiezing Europees Parlement

Op donderdag 6 juni 2024 vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Dat is 1 keer in de 5 jaar. In elke lidstaat van de Europese Unie stemmen ze tussen 6 en 9 juni 2024. 

Waar stemt u voor bij de Europese Parlementsverkiezing? 

Tijdens de Europese verkiezingen kiest u wie uw belangen in de EU gaat verdedigen. Europarlementariërs beslissen niet alleen over nieuwe wetgeving. Ze stemmen ook over nieuwe handelsakkoorden, controleren de andere EU-instellingen, controleren of uw belastinggeld goed wordt besteed en spitten bepaalde problemen preciezer uit. Kom meer te weten over de Europarlementariërs die uw land momenteel vertegenwoordigenexterne-link-icoon.

De verkiezingen vinden om de vijf jaar plaats en zijn de grootste transnationale verkiezingen van de wereld. Na de verkiezingen kiest het Parlement de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie – het uitvoerend orgaan van de EU – en moet het zijn goedkeuring verlenen aan het volledige team van commissarissen.

Stempas en kandidatenlijst

U krijgt uiterlijk donderdag 23 mei 2024 uw stempas per post binnen. Uiterlijk vrijdag 31 mei ontvangt u de kandidatenlijst met de post. Heeft u 1 van beiden niet ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente. 

Stembureaus

Tijdens de verkiezingen kunt u in 24 stembureaus in de gemeente Coevorden uw stem uitbrengen. Op uw stempas staat het adres van een stembureau bij u in de buurt. U mag ook op een ander stembureau in de gemeente stemmen. Kijk voor alle stembureaus in de gemeente Coevorden op www.waarismijnstemlokaal.nlexterne-link-icoon.

Meer informatie over stemmen voor het Europees Parlement

Als u gaat stemmen moet u uw stempas EN een geldig identiteitsbewijs meenemen. Dat kan een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. Uw stempas ontvangt u tussen 13 en 20 mei 2024. 

Kunt u niet zelf naar het stembureau? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Als u de stempas ontvangt, kunt u deze volmacht regelen. U kunt voor de Europees Parlementsverkiezing iemand machtigen die ook hiervoor mag stemmen. Dit kan op 2 manieren:

  1. U machtigt iemand via uw stempas. U vult het veld voor de machtiging in op u stempas. De persoon die u machtigt neemt uw stempas en kopie legitimatiebewijs (maximaal 5 jaar verlopen) mee naar het stembureau. 
  2. U machtigt iemand schriftelijk. Dit kan alleen nog persoonlijk aan de balie tot woensdag 5 juni 12.00 uur. De persoon ontvangt dan een volmachtsbewijs. Dit doet u bijvoorbeeld wanneer u geen legitimatiebewijs heeft of tijdelijk in het buitenland zit.

Raakt u uw stempas kwijt, vraag dan een vervangende stempas aan. Dit kan als u uw stempas heeft ontvangen en is mogelijk op 2 manieren:

  1. Vraag digitaal een vervangende stempas aan met uw DigiD. Dit is binnenkort mogelijk. U ontvangt dan per post een nieuwe stempas. Tot maandag 3 juni 16.00 uur kunt u digitaal een nieuwe stempas aanvragen. 
  2. Tot woensdag 5 juni 12.00 uur kunt u persoonlijk bij de balie van het gemeentehuis een nieuwe stempas aanvragen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. 

Wanneer u een vervangende stempas heeft aangevraagd, is de oude stempas niet meer geldig. Vindt u toch uw “oude” stempas terug, dan kunt u daarmee niet stemmen. Dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Wilt u voor het Europees Parlement in een andere gemeente stemmen? Dan moet u een kiezerspas hebben. Met een kiezerspas kunt u dan gaan stemmen in elk stembureau binnen Nederland. Een kiezerspas kunt u op 2 manieren aanvragen:

  1. Vraag digitaal een kiezerspas aan met uw DigiD. Dit is binnenkort mogelijk. U ontvangt dan per post een nieuwe stempas. Tot maandag 3 juni 16.00 uur kunt u digitaal een nieuwe stempas aanvragen. 
  2. Ook kunt u met de stempas naar het gemeentehuis gaan om persoonlijk een kiezerspas aan te vragen. Daar wordt uw stempas ingenomen en ontvangt u een kiezerspas. Het mondeling aanvragen van kiezerspassen kan tot uiterlijk woensdag 5 juni 12.00 uur. Hier hoeft u geen afspraak voor te maken.

Het kan zijn dat u dan geen stempas ontvangt op uw nieuwe adres. Dan moet u bij uw de gemeente waar u op 23 april 2024 stond ingeschreven, een vervangende stempas of kiezerspas aanvragen. Woont u nu in een andere gemeente en u wilt daar stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan.

Bent u in het buitenland en wilt u stemmen? Dan kunt u per brief stemmen. Tot 9 mei kunt u een aanvraag indienen via de gemeente Den Haagexterne-link-icoon

De partijen en kandidaten zijn nu nog niet bekend.