Rode potloden

Verkiezing Tweede Kamer

Op woensdag 22 november 2023 vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. Meestal is dat 1 keer in de 4 jaar. Maar door de val van het kabinet vindt deze verkiezing eerder plaats.

Waar stemt u voor bij de Tweede Kamer verkiezing?

De Tweede Kamer heeft als taak om de regering te controleren. En de Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten. Door te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. De zittingsduur van de leden van de Tweede Kamer is meestal vier jaren. Maar dit kan ook korter zijn door bijvoorbeeld de val van het kabinet. Lees meer over de Tweede Kamerverkiezingen op de website van het parlement.

Hoe meer stemmen op de kandidaten van een partij zijn uitgebracht, hoe meer zetels een partij krijgt. Dit bepaalt welke personen na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen.

De Kiesraad stelt het aantal zetels vast waar een partij recht op heeft. De Kiesraad stelt ook de zetelverdeling over de kandidaten vast. Meer uitleg hierover vindt u op de website van de Kiesraad.

Stempas en kandidatenlijst

U krijgt uiterlijk woensdag 8 november 2023 uw stempas per post binnen. Uiterlijk vrijdag 17 november ontvangt u de kandidatenlijst met de post. Heeft u 1 van beiden niet ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente.

Stembureaus

Tijdens de verkiezingen kunt u in 24 stembureaus in de gemeente Coevorden uw stem uitbrengen. Op uw stempas staat het adres van een stembureau bij u in de buurt. U mag ook op een ander stembureau in de gemeente stemmen. Een overzicht van alle stembureaus vindt u op onze webpagina over stembureaus.

Meestgestelde vragen

Als u gaat stemmen moet u uw stempas EN een geldig identiteitsbewijs meenemen. Dat kan een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Kunt u niet zelf naar het stembureau? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. U kunt alleen iemand machtigen die in dezelfde gemeente stemt als u. Dit kan op twee manieren:

1. U machtigt iemand via uw stempas. U vult het veld voor de machtiging in op u stempas. De persoon die u machtigt neemt uw stempas en kopie legitimatiebewijs (maximaal 5 jaar verlopen) mee naar het stembureau.

2. U machtigt iemand schriftelijk. De persoon ontvangt dan een volmachtsbewijs. Dit doet u bijvoorbeeld wanneer u geen legitimatiebewijs heeft of tijdelijk in het buitenland zit. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. Of u regelt dit schriftelijk. De volmacht regelt u schriftelijk via het formulier op Rijksoverheid. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 17 november 2023 17.00 uur.

Raakt u uw stempas kwijt, vraag dan persoonlijk een vervangende stempas aan. Dit kan binnenkort via een digitale aanvraag tot uiterlijk vrijdag 17 november 2023 17:00.

Tot dinsdag 21 november 2023 tot 12:00 kunt u bij de balie van het gemeentehuis van Coevorden een nieuwe stempas aanvragen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

Wanneer u een vervangende stempas heeft aangevraagd, is de oude stempas niet meer geldig. Vindt u toch uw “oude” stempas terug, dan kunt u daarmee niet stemmen. Dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Wilt u voor Tweede Kamer in een andere gemeente stemmen? Dan moet u een kiezerspas hebben. Met een kiezerspas kunt u dan gaan stemmen in elk stembureau binnen Nederland. Deze kiezerspas kunt u digitaal of persoonlijk aanvragen via Rijksoverheid. Een kiezerspas doet u met uw DigiD. Of u vraagt schriftelijk een kiezerspas aan. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 17 november 2023 17:00.

Ook kunt u met de stempas naar het gemeentehuis gaan om persoonlijk een kiezerspas aan te vragen. Daar wordt uw stempas ingenomen en ontvangt u een kiezerspas. Het mondeling aanvragen van kiezerspassen kan tot uiterlijk dinsdag 21 november 2023, 12.00 uur. Hier hoeft u geen afspraak voor te maken.

 Bent u in het buitenland en wilt u stemmen? Dat kan via de gemeente Den Haag

Meer informatie volgt.