Vooraanzicht gemeentehuis Coevorden met enkele boompjes ervoor en op de voorgrond grasland en aan de horizon blauwe lucht

Verklaring omtrent het gedrag aanvragen

Met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) laat u zien dat u zich in het verleden goed gedragen heeft. Werkgevers en andere organisaties kunnen hierom vragen. U vraagt de VOG aan bij Justis of bij de gemeente.

Beschrijving

Werkgevers en andere organisaties kunnen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Met een VOG laat u zien dat uw gedrag geen bezwaar is voor een bepaalde taak of functie. Justis onderzoekt of u iets strafbaars heeft gedaan in het verleden. Een VOG is bijvoorbeeld verplicht voor onderwijzers, beginnende taxichauffeurs en mensen in de kinderopvang. Een VOG kan ook nodig zijn als u:

 • een visum of werkvergunning aanvraagt
 • tijdelijk werkt
 • als vrijwilliger gaat werken

De VOG is gratis voor vrijwilligers die met kwetsbare mensen werken. De organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk doet, zet de aanvraag voor u klaar. Kijk voor meer informatie op de website van Justis.

Heeft u vragen over de VOG in de kinderopvang? Kijk dan ook voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Vaak zet de organisatie waarvoor u de VOG nodig heeft de aanvraag digitaal voor u klaar. Kan de organisatie de aanvraag niet digitaal klaarzetten? Vraag dan om het aanvraagformulier bij de organisatie waarvoor u een VOG nodig heeft. Vraag vervolgens de VOG online met uw DigiD aan bij de gemeente. Upload het ingevulde aanvraagformulier als bijlage bij uw aanvraag.

VOG online aanvragen

U kunt met uw DigiD de VOG online aanvragen. Uitleg hierover, vindt u onder het kopje 'Aanpak'.

Aanvraag VOG met DigiD

Aanvragen

Zo vraagt u een VOG aan:

 • Log in met uw DigiD.
 • Controleer uw gegevens.
 • U betaalt de VOG online met iDEAL.
 • De gemeente stuurt uw aanvraag door naar Justis.
 • U krijgt de VOG thuisgestuurd.

Heeft u geen DigiD? Kijk dan op de pagina DigiD aanvragen of maak een afspraak.

Voorwaarden

Iedereen kan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. U krijgt een VOG als u geen strafbare feiten heeft gepleegd. Heeft u wel iets strafbaars gedaan? Dan kijkt Justis of dit van belang is voor de taak of functie waarvoor u de VOG aanvraagt. Doe de VOG-check van Justis om te zien wat uw kans op een VOG is.

Punt

Binnen 4 tot 8 weken krijgt u te horen of u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgt. Als u geen strafbare feiten heeft gepleegd, krijgt u de VOG meestal binnen anderhalve week.

Kosten

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kost:

 • voor natuurlijke personen € 41,35
 • als u een VOG online aanvraagt via Justis € 33,85
 • voor bedrijven € 207,-

Vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen krijgen de VOG gratis.

(tarieven 2023)

Bezwaar

Als u het niet eens bent met de beslissing van Justis, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit.

Wet en regelgeving

Formulieren

Meer informatie