Verkoeling in de tuin

Planten en bomen zorgen voor verkoeling. Stenen houden juist warmte vast. Weetje: een groene tuin kan in de zomer wel voor 5 graden temperatuurverschil zorgen.

Planten en bomen zorgen er ook voor dat water beter kan wegzakken in de grond. Denk er dus eens over na om stenen te vervangen voor groen. Weetje: u kunt hier zelfs, onder bepaalde voorwaarden, subsidie voor krijgen. Lever uw stenen gratis in bij de gemeentewerf.

Inheemse planten

Kies voor biologische planten, zonder bestrijdingsmiddelen. Kies ook voor inheemse planten. Dit zijn planten die van nature in de omgeving van uw tuin groeien. Insecten maken hier veel gebruik van. Lees meer over inheemse planten op de website van IVNexterne-link-icoon.

Kleine tuin

Heeft u een kleine voortuin? Ook dan kan groen helpen. Een geveltuin neemt regenwater sneller op dan tegels. Een grindstrook kan ook helpen.

Balkon 

Een groen balkon kan verkoeling brengen tijdens de warme zomers. Ook in huis. Stenen houden warmte namelijk vast. Planten en bomen hebben een verkoelende werking. Zelfs een beetje groen op uw balkon kan al helpen. Plaats bijvoorbeeld plantenbakken. Wilt u geen ruimte verliezen, dan kunt u ook plantenbakken aan de buitenkant van uw balustrade plaatsen. Meer tips vindt u op de website van Milieu Centraalexterne-link-icoon en het Drents Energieloketexterne-link-icoon.

Wilt u meer weten over het vergroenen van uw tuin? Kijk voor meer tips op de website van Milieu Centraalexterne-link-icoonIVNexterne-link-icoon of het Drents Energieloketexterne-link-icoon.

Stichting Steenbreek

Wij zijn sinds 2023 aangesloten bij Stichting Steenbreekexterne-link-icoon. Dit betekent dat we actief werken aan het vergroenen van onze omgeving. We stimuleren inwoners om stenen te vervangen voor groen. Door meer groen - bloemen, planten en bomen - toe te voegen, willen we de leefbaarheid en biodiversiteit in onze gemeente vergroten. Ook doen we ons best om hittestress en wateroverlast te voorkomen.