Andere achternaam gebruiken

Wilt u dat de overheid u met een andere naam aanschrijft? Bijvoorbeeld met de naam van uw partner of met uw meisjesnaam? Dit vraagt u aan bij de gemeente.

Beschrijving

Uw achternaam noemen we ook wel uw geslachtsnaam of geboortenaam. U kunt bij de gemeente laten weten dat u met een andere achternaam aangeschreven wilt worden. Dit heet naamgebruik. De gemeente verandert dan uw aanschrijfnaam, maar niet uw geboortenaam. Een geboortenaam verandert niet als u gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat.

De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken standaard uw aanschrijfnaam als zij u post sturen. De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiële papieren staan. Denk hierbij aan uw paspoort of rijbewijs.

Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. U kunt dan uit 4 namen kiezen:

  • J. Jansen
  • J. de Wit
  • J. de Wit-Jansen
  • J. Jansen-de Wit

Wilt u uw voornaam of achternaam veranderenexterne-link-icoon? Dit proces gaat niet via de gemeente, maar via de rechter of het ministerie van Justitie en Veiligheid.  

Aanvragen

Wilt u uw naamgebruik veranderen, dit kan online met uw DigiD. Heeft u geen geen DigiD?

U kunt dan het aanvraagformulier via info@coevorden.nl aanvragen of afhalen bij het gemeentehuis. Neem dan een geldig identiteitsbewijs mee. Het ingevulde formulier Verklaring naamgebruik levert u in bij de receptie van de gemeente Coevorden. Hier hoeft u niet voor te betalen. 

Naamgebruik veranderen door te gaan trouwen

Gaat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? En wenst u daarna met de achternaam van uw partner te worden aangeschreven? Dan kunt u dat tijdens de online meldingexterne-link-icoon laten weten. Achteraf kunt u uw naamkeuze altijd weer veranderen.

Voorwaarden

U kunt een verzoek tot veranderen van naamgebruik doen, als u:

  • bent getrouwd.
  • een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.
  • bent gescheiden.
  • weduwe of weduwnaar bent geworden.

Hoe lang gaat het duren?

De gemeente moet binnen 4 weken beslissen. De gemeente maakt de beslissing schriftelijk bekend. De gemeente voert de wijziging dan zo snel mogelijk door.

Contact

Heeft u vragen? Neem contact op met team Burgerzaken. Bel naar 140524externe-link-icoon of stuur een e-mail naar info@coevorden.nl.

Meer informatie