Een boeket van roze bloemen met op de achtergrond wazig afgebeeld roze bloemen aan kerkbanken.

Andere achternaam gebruiken

Wilt u dat de overheid u met een andere naam aanschrijft? Bijvoorbeeld met de naam van uw partner of met uw meisjesnaam? Dit vraagt u aan bij de gemeente.

Beschrijving

Uw achternaam staat in de burgerlijke stand en in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Een achternaam heet ook wel geslachtsnaam of geboortenaam. Of, bij een vrouw, meisjesnaam. Uw achternaam verandert niet als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Wilt u dat de gemeente en andere (overheids)organisaties u aanschrijven met een andere achternaam? Bijvoorbeeld de achternaam van uw partner? Dan kunt u dit aangeven bij de gemeente met een verzoek ‘aanduiding naamgebruik’. De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken dan deze naam. Bijvoorbeeld als zij u post sturen. De achternaam die u kreeg bij uw geboorte blijft in uw officiële papieren staan, bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs.

Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. U kunt dan uit 4 namen kiezen:

  • J. Jansen
  • J. de Wit
  • J. de Wit-Jansen
  • J. Jansen-de Wit

Aanvragen

Zo doet u een verzoek aanduiding naamgebruik:

U krijgt daarna automatisch een ontvangstbevestiging. Een aantal gegevens is al ingevuld op het formulier. Bijvoorbeeld uw naam, adres, postcode, woonplaats en geboortedatum. Dit zijn de gegevens waarmee u in de basisregistratie personen ingeschreven staat. De aanvraag gaat helemaal digitaal. U hoeft hiervoor dus niet meer naar het gemeentehuis.

  • U kunt de aanvraag niet digitaal doen. U kunt het aanvraagformulier per email opvragen via info@coevorden.nl of afhalen bij het gemeentehuis. Neem dan een geldig identiteitsbewijs mee. Het ingevulde formulier Verklaring naamgebruik  levert u in bij de receptie van de gemeente Coevorden.    

 

Voorwaarden

U kunt een verzoek aanduiding naamgebruik doen, als u:

  • bent getrouwd
  • een geregistreerd partnerschap bent aangegaan
  • bent gescheiden
  • weduwe of weduwnaar bent geworden

Het maakt niet uit of u man of vrouw bent.

Hoe lang gaat het duren?

De gemeente moet binnen 4 weken beslissen. De gemeente maakt de beslissing schriftelijk bekend.

De gemeente voert de wijziging dan zo snel mogelijk door.

Contact

Heeft u vragen? Neem contact op met team Burgerzaken. Bel naar 140524 of stuur een e-mail naar info@coevorden.nl.

Wet en regelgeving

Meer informatie