Bed & Breakfast starten

Wilt u een Bed & Breakfast (B&B) starten in de gemeente Coevorden? We hebben uw eerste twaalf stappen op een rij gezet.

Ga in overleg met de gemeente

Als u een B&B wilt starten, is het verstandig om eerst een overleg met de gemeente aan te vragen. Wij verwijzen u door naar de omgevingscoach. De omgevingscoach kan u uitleggen met welke regels u rekening moet houden en wat er bij komt kijken. Het is belangrijk dat u al goed op de hoogte bent van de voorwaarden en eisen. Deze kunt u op deze pagina vinden onder 'Maak een plan'. Daarna kunt u zich eventueel inschrijven bij de KvK.

Inschrijven bij de KvK en de Belastingdienst

U moet de onderneming altijd inschrijven bij de KvK. Heeft u uw B&B ingeschreven, dan hoeft u dat niet nog apart te melden bij de Belastingdienst. De KvK geeft uw gegevens automatisch door.

Maak een plan

Om een B&B te starten, is het belangrijk dat u een goed plan heeft. Wilt u bijvoorbeeld van uw eigen woning een B&B maken? In het omgevingsplan staat of en wanneer we mee kunnen werken aan een B&B. Deze kunt u vinden op het Omgevingsloket 'Regels op de kaart'.externe-link-icoon

Om u nog iets verder op weg te helpen, hebben we een aantal aandachtspunten op een rij gezet:

  • De B&B komt in een (bedrijfs)woning, waarvan de initiatiefnemer de hoofdbewoner is.
  • De B&B is ondergeschikt aan het wonen.
  • Er is alleen sprake van overnachting en ontbijt.
  • De B&B heeft plaats voor maximaal zes kamers en maximaal tien personen.
  • Parkeren moet op eigen terrein plaatsvinden.
  • De B&B moet voldoen aan de brandveiligheidseisen uit het Besluit Bouwwerken Leefomgevingexterne-link-icoon. Dit moet blijken uit bouwkundige tekeningen.
  • Nabijgelegen bedrijven mogen niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt of belemmerd. Denk hierbij aan milieuaspecten, bodem, geluid en hindercirkels.
  • Er mag geen sprake zijn van permanente bewoning.
  • U mag de B&B niet verhuren om (tijdelijk) in te wonen

Zorg voor piekfijne voorzieningen

Het is belangrijk dat alle ruimtes en voorzieningen goed in orde zijn. Betekent dit dat u moet verbouwen? Vraag dan een omgevingsvergunning aan. Breng uw buren ook op tijd op de hoogte van uw plannen. Een B&B kan bijvoorbeeld voor meer overlast zorgen dan een woonhuis. Dit is het goede moment om de buren te betrekken bij jouw plannen.

Als u een vergunningaanvraag doet, krijgen de buren ook de kans om hierover hun zegje te doen. De kans dat iemand bezwaar maakt is kleiner als u vooraf uitlegt wat u wilt gaan doen.

Check de veiligheid

Zorg voor goede brand- en koolstofmonoxidemelders en veilige vluchtroutes. In sommige gevallen geldt een meldingsplicht voor brandveilig gebruik van het bouwwerk.

Energie, afval en water

U kunt extra maatregelen nemen om uw B&B duurzamer voor de toekomst te maken. Denk bijvoorbeeld aan gescheiden afvalinzameling, een biologisch ontbijt, zo min mogelijk voedselverspilling, waterbesparende kranen en groene energie. Dit zijn kleine maatregelen die vaak een grote impact hebben.

Alcohol of niet?

Alcohol verkopen is geen probleem, zolang u (de eigenaar) een geldige drank- en horecavergunning heeft. Alleen dan mag u wettelijk gezien alcoholische dranken verkopen. Deze vergunning kunt u bij de gemeente aanvragen. Lees meer op onze pagina over de alcoholvergunning.

Denk aan de hygiëne

Gaat u uw gasten een vers ontbijtje op bed brengen? Dan is de kans groot dat u iets met hygiëne moet doen. In de meeste gevallen wordt er in een B&B eten en drinken bereid voor gasten. U hebt daarvoor een geldig eigen HACCP-plan nodig. Of u moet kunnen aantonen dat u werkt volgens de goedgekeurde hygiënecode.

Stel een nachtregister op

Als u overnachtingen aanbiedt, bent u verplicht om een nachtregister bij te houden. De gemeente heeft deze gegevens nodig voor het heffen van de toeristenbelasting

Legionella voorkomen

Heeft het pand van uw B&B in het omgevingsplan een logiesfunctie? Of heeft de locatie een woonfunctie en kunnen er meer dan vijf personen bij uw overnachten? Dan moet u legionellapreventiemaatregelen treffen. Legionella is een gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en (zwem-)badwater. Ook een hottub of jacuzzi levert risico's op.

Licenties voor televisie en muziek

Wilt u muziek afspelen bijvoorbeeld in de ontbijtruimte voor uw gasten? Dan gelden de regels voor het afspelen van muziek in het openbaar. U heeft hiervoor een licentie nodig bij Buma en Senaexterne-link-icoon. Ook televisiekijken is zonder licentie niet toegestaan. Als u controle krijgt kan de boete hoog oplopen.

Informatie- en gastenboek

Met een boek of map vol leuke tips over wat er in de buurt te doen is, geeft u uw gasten een warm welkom. Het is een heerlijke start van het verblijf. Bij het Toeristisch Informatiepunt kunt u folders vinden van de omgeving die u aan klanten kunt geven. Let er wel op dat je niet zomaar mag kopiëren uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties. Stichting Reprorechtexterne-link-icoon incasseert hier vergoedingen voor.