Bijstandsuitkering
Voor wie?
Om een bijstandsuitkering te krijgen, moeten uw inkomen en eigen vermogen onder de bijstandsgrens liggen. Eigen vermogen is bijvoorbeeld uw huis, auto en spaargeld. Een bijstandsuitkering ontvangt u tijdelijk, totdat u weer genoeg inkomen heeft.
- Bent u voor 1965 geboren? Dan heeft u misschien recht op een IOAW-uitkering . De gemeente onderzoekt automatisch of u recht heeft op deze uitkering.
- Bent u tussen de 18 en 27 jaar oud? Bekijk onze pagina over bijstand voor jongeren.
Voorwaarden
- U woont in Nederland;
- U bent 18 jaar of ouder maar u ontvangt nog geen AOW;
- U en uw eventuele partner hebben niet genoeg geld om van te leven. We kijken hierbij naar uw inkomen en vermogen (spaargeld en bezittingen);
- U hebt geen recht op een andere uitkering;
- U zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring.
Zo gaat de aanvraag
- U gaat naar de website Werk.nl van het UWV. Hiervoor heeft u DigiD nodig. U schrijft zich in als werkzoekende en vraagt de bijstandsuitkering aan.
- De gemeente Emmen ontvangt uw aanvraag en vraagt gegevens op via een brief. Stuur deze gegevens terug in de bijgevoegde retourenveloppe of via Bewijsstukkenlo@emmen.nl
- U wordt door de gemeente Coevorden uitgenodigd voor een intakegesprek. Daarin wordt besproken hoe de begeleiding verder gaat.
- De gemeente Emmen bepaalt of u recht heeft op een bijstandsuitkering en hoeveel geld u krijgt. Hoeveel bijstand u krijgt hangt af van uw leeftijd, leefsituatie, inkomsten en eventueel eigen vermogen (bezit en spaargeld).
Hoe lang gaat het duren?
U hoort binnen 8 weken of u de uitkering krijgt. U krijgt daarover een brief. Heeft u na 4 weken nog geen bericht ontvangen dat de uitkering is toegekend of afgewezen? Dan kunt u misschien een voorschot krijgen. Bel dan met de afdeling inkomen van de gemeente Emmen.
Rechten en plichten
Kijkt u op de website van Rijksoverheid welke verplichtingen u heeft als u een bijstandsuitkering ontvangt.
Wijzigingen doorgeven
Krijgt u al een bijstandsuitkering? En is er iets veranderd in uw situatie? Dan heeft dit waarschijnlijk invloed op uw uitkering. Stuur het wijzigingsformulier met de gele retourenvelop naar de gemeente Emmen of stuur een mail naar uv@emmen.nl.
Uw woonsituatie
Wanneer mensen bij u komen wonen of uit uw huis vertrekken kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering. Wij vragen u daarom de volgende wijzigingen aan ons door te geven:
- U gaat samenwonen of trouwen waarbij u bij elkaar in 1 huis gaat wonen.
- U gaat uit elkaar of scheiden waarbij u of uw partner uit huis vertrekt.
- U krijgt een kind.
- Uw kind komt bij u inwonen of woont niet langer bij u.
- Een medebewoner is 21 jaar geworden (kostendelersnorm).
- Iemand anders is bij u komen wonen of is verhuisd.
- U verhuurt een kamer of stopt met de verhuur.
- U verblijft tijdelijk op een ander adres, bijvoorbeeld omdat u bent opgenomen in een ziekenhuis of in een inrichting. Ook kan het zijn dat u iemand anders verzorgt.
Overige wijzigingen
Ook geeft u de volgende wijzigingen aan ons door:
- Uw verblijfvergunning is verlengd, gewijzigd of gestopt.
- Uw nationaliteit is gewijzigd.
- U gaat in detentie of krijgt een andere straf (bijvoorbeeld taakstraf).
- Uw e-mailadres of telefoonnummer wijzigt.
Het kan zijn dat u naast uw bijstandsuitkering nog een andere uitkering heeft of dat u andere activiteiten gaat ondernemen. Stuur het inkomstenformulier met de gele retourenvelop naar de gemeente Emmen of stuur een mail naar uv@emmen.nl.
Uw werk, studie, uitkering of alimentatie
- U of uw partner start of stopt met werken. Hier valt ook het af en toe een dag voor het uitzendbureau werken onder.
- U of uw partner start of stopt met vrijwilligerswerk.
- U, uw partner of een medebewoner van 21 jaar of ouder start of stopt met studeren.
- U gaat een andere uitkering ontvangen of de hoogte van de andere uitkering wijzigt (bijvoorbeeld: ZW, WIA, WAJONG, WW, WAO, TW en AOW).
- U krijgt alimentatie van uw ex-partner of de alimentatie stopt.
- U krijgt pensioen.
- U verdient geld bijvoorbeeld door klussen, schoonmaken, of op de kinderen van de buurvrouw passen.
Uw inkomsten
Bent u weer (gedeeltelijk) aan het werk? Ook dat geeft u aan ons door. Dan moet u iedere maand uw inkomsten uit werk aan ons doorgeven. U vult uw inkomsten in op het inkomstenformulier. Vergeet hierbij niet uw loonspecificatie of salarisstrook mee te sturen. Zijn uw inkomsten zo hoog zijn dat u geen uitkering meer nodig heeft? Geef ook dit aan ons door.
Uw vermogen
Als u een bijstandsuitkering ontvangt, mag de waarde van uw bezittingen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Wanneer iets wijzigt in uw vermogen dan geeft u dit door. Denk hierbij aan:
- spaargeld;
- aandelen;
- bezittingen zoals dure apparatuur, sieraden of een auto (of ander motorvoertuig);
- een huis of grond (in het buitenland);
- ontvangen geld uit een erfenis, loterij of door gokken.
Vakantie of verblijf buiten de gemeente
Als u een uitkering ontvangt, heeft u ook recht op vakantie buiten uw gemeente. U mag per jaar maximaal 4 weken per kalenderjaar (van 1 januari tot en met 31 december) op vakantie in het buitenland met behoud van uitkering. U geeft dit aan ons door voordat u op vakantie gaat. Deze 4 weken kunt u zelf opdelen in periodes, bijvoorbeeld 2 keer 2 weken. Gaat u in totaal langer dan 4 weken met vakantie? Dan heeft u na 4 weken geen recht meer op de uitkering.
Bent u langer dan 7 dagen ergens anders in Nederland? Dan geeft u dit ook aan ons door.