Buurtsportcoach senioren heeft belangrijke taak: ‘Bewegen kan helpen zelfredzaam te blijven’

08 mei 2024
Algemeen

Buurtsportcoach senioren Harma Bos tijdens de beweegles in De Etgaarde in Oosterhesselen.

Sinds eind vorig jaar heeft de gemeente Coevorden een buurtsportcoach speciaal gericht op senioren. Met als doel om meer ouderen in beweging te krijgen. En dus probeert de buurtsportcoach senioren steeds meer activiteiten op te zetten her en der in de gemeente. Een rol die Harma Bos op het lijf is geschreven. De doelgroep ligt haar na aan het hart. Mede omdat er juist bij ouderen zo veel winst te behalen is.

“Bewegen kan de zelfredzaamheid van ouderen vergroten, waardoor ze mogelijk langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar samen bewegen helpt bijvoorbeeld ook tegen eenzaamheid”, legt Harma uit. Niet voor niets probeert ze vol enthousiasme ouderen te stimuleren om (meer) samen te bewegen. En dat doet ze vol overgave, zo blijkt tijdens een beweegles in woonzorgcentrum De Etgaarde in Oosterhesselen.

Balans

“Ga op het puntje van je stoel zitten, span je buikspieren aan en haal je billen van de stoel. En terug, en op en terug”, activeert Harma de aanwezigen, terwijl uit de speakers Dancing Queen van Abba klinkt. 22 ouderen, zowel bewoners als inwoners van het dorp, zitten in een grote kring in de eetzaal en doen keurig wat er van hen wordt gevraagd. Harma grapt in het Drents: “We bint net tuimelpoppegies.” Dan direct erachteraan: “Voel je de benen al lekker verzuren? Toppers zijn jullie!”

Bij de volgende oefening draait het allemaal om balans. Een belangrijk thema. Staand achter de stoel, die als veilige steun dient, daagt Harma iedereen uit mee te doen. “We gaan van het ene been naar het andere. En dan nu een kniebuiging. En…. vergeet niet te glimlachen, want dat is leuker voor iedereen om je heen.”

Gezelligheid

Alie Klaassen (81) woont in Oosterhesselen en is een van de trouwe deelnemers aan de wekelijkse beweegles in De Etgaarde. “Ik doe mee om fit te blijven. En voor de gezelligheid. Vroeger deed ik aan zwemmen en schaatsen. Gelukkig ben ik nog best fit. Ik werk bijvoorbeeld nog veel in de tuin.” Ze geniet van de wekelijkse les. “Ik vind het ontspannen en leuk. En af en toe gaan we als groep samen eten. Gezellig toch?!”

Ongedwongen sfeer

Na een korte koffiepauze, waarbij uitbundig wordt gezongen voor twee jarigen, krijgt iedereen twee stokken in handen. Kleurrijke ballen, groot en klein, moeten met behulp van de stokken worden doorgegeven aan de buurman of buurvrouw. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Hilariteit alom. “En sneller”, moedigt Harma aan. Ze zorgt voor een ongedwongen sfeer door tussendoor regelmatig een grapje te maken. Zelfspot is haar daarbij niet vreemd. Dan zit het erop. “We hebben het weer verdiend voor vandaag.” Een zucht van opluchting gaat door de zaal. Het was weer een pittige les.

Gonnie van der Laan (80) heeft ongeveer anderhalf jaar geleden een herseninfarct gehad. Haar kinderen adviseerden haar meer te gaan bewegen. “Ik zei: ik ga het proberen. En ja, ik merk dat hoe meer je doet, hoe beter het gaat. Een mooie bijkomstigheid is dat het ook gezellig is. En Harma doet het heel goed”, zegt ze lovend.

Voldoening

Harma werkte 25 jaar in het groen in dierentuin Wildlands, maar zocht een nieuwe uitdaging Bij het CIOS volgde ze Meer Bewegen voor Senioren omdat ze erachter was gekomen dat ze zich graag voor die doelgroep inzet.  “Ouderen zijn heel trouw en veel serieuzer met alles bezig. En wat ik vooral mooi vind: wat ik met senioren kan bereiken heeft veel meer gevolgen. Dat geeft zoveel voldoening.”

Ze legt uit dat de lessen misschien eenvoudig lijken, maar dat er veel meer achter zit dan je denkt. “Het heeft allemaal met zelfredzaamheid te maken. De oefeningen kunnen daarbij helpen. Bijvoorbeeld zelf je haren kunnen wassen, een trui over je hoofd kunnen doen, je sokken aan kunnen trekken. En de zijwaartse spieren heb je nodig om in balans te blijven. Kracht en coördinatie zijn heel belangrijk. Onder andere om te voorkomen dat je valt. Ik doe ook altijd oefeningen voor de vingers. Die kunnen weer helpen bij bijvoorbeeld het opendraaien van een pot.”

Niet voor niets werken alle 12 Drentse gemeenten, en dus ook Coevorden, samen in Drenthe Beweegt Samen. Een dagelijks tv-programma op RTV Drenthe gericht op kracht en balans bij ouderen om onder andere vallen tegen te gaan.

Inspiratiesessies

Naast de beweeglessen organiseert Harma samen met Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond fietsactiviteiten. Tevens verzorgt ze regelmatig inspiratiesessies, bijvoorbeeld in buurthuiskamers. “Je moet als buurtsportcoach zorgen dat je zichtbaar bent. Mensen moeten je leren kennen. Dat maakt de drempel om mee te doen kleiner. En dat is wat we willen!”

Benieuwd of Harma wat voor u kan betekenen? Mail dan naar: buurtsportcoaches@mwcoevorden.nl.


Pret tijdens het samen bewegen in De Etgaarde in Oosterhesselen.