Een ijsbeer in Coevorden?

19 mei 2024
Algemeen

Archeologen van onderzoeks- en adviesbureau RAAP deden vorig jaar in Coevorden een bijzondere vondst. Op het terrein waar de funderingen van de 17e eeuwse Bentheimerpoort zijn opgegraven, stuitten ze op een beerput. Mét daarin een klauw van een beer.  

Het gaat om een benen koot en de kromme nagel om de koot heen. Nader onderzoek, uitgevoerd door Naturalis, wijst uit dat het zeer waarschijnlijk gaat om een klauw van een ijsbeer. Opmerkelijk, omdat de ijsbeer nooit in het wild in Nederland is voorgekomen.  

IJsberenvel 

Hoe de klauw in Coevorden is beland? De beerput hoorde bij de militaire ambtswoning van de commandeur aan de Bentheimerstraat. Vermoedelijk heeft een van de commandeurs een ijsberenvel cadeau gekregen of zelf gekocht. Rond 1700 vertrokken jaarlijks zo’n 200 schepen vanuit Nederland naar Spitsbergen voor de walvisvangst. Confrontaties met ijsberen waren een vast onderdeel van de jacht op walvissen. Juist de klauwen werden, met de derde koot er nog in, vastgezet aan een geprepareerde huid. Samen met de kop, met geprepareerde tong en gesperde bek, zorgden de grote klauwen ervoor dat de ijsbeer ook dood nog indruk maakte.   

Hondenvraat 

In de beerput in Coevorden is slechts één klauw aangetroffen. Een opvallend detail is dat er hondenvraat te zien is op het bot. Wie weet knaagde de hond van de commandeur aan het harde uiteinde van het berenvel, waarna een klauw losraakte en weggegooid is in de beerput.

Het is een mogelijke verklaring. Helemaal zeker zullen we het nooit weten.