Hulp voor zelfstandigen

Heeft u een eigen bedrijf en tijdelijk geldproblemen? Dan kunt u hulp vragen bij uw gemeente. Dit heet een Bbz-uitkering.

Er zijn twee soorten hulp:

  1. U krijgt of leent geld voor uw bedrijf. Wilt u weten of u als (startende) zelfstandige bedrijfskapitaal kan lenen of krijgen? Lees meer informatie op Rijksoverheidexterne-link-icoon.
  2. U krijgt of leent een aanvulling op uw inkomen tot de bijstandsnorm. Wilt u weten of u gebruik kan maken van bijstand als u al langere tijd een eigen bedrijf heeft? Lees meer informatie op Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Hoe vraagt u hulp aan?

De Bbz-regeling is er voor mensen in de gemeente Coevorden, maar de gemeente Emmen regelt het. U vraagt het aan bij Menso. U kunt Menso bellen op 0800-1801.

Na uw aanvraag kijkt de gemeente of uw bedrijf gezond is. Dat betekent dat uw bedrijf genoeg geld gaat opleveren om van te leven.

Wat zijn de regels?

De gemeente bepaalt of u hulp krijgt. Dat kan een gift zijn of een lening. De belangrijkste regels om een uitkering voor zelfstandigen aan te vragen zijn:

Om deze uitkering te krijgen, moet u aan deze regels voldoen:

  • Uw bedrijf kan genoeg geld verdienen.
  • U wilt doorgaan met uw bedrijf.

Let op: voor oudere ondernemers en zelfstandigen die stoppen met hun bedrijf zijn er andere regels. Zij hoeven geen bedrijf te hebben dat winst maakt.

Hoe lang duurt het?

De gemeente beslist binnen 13 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Bent u het niet eens met de beslissing?

Dat kunt u ons laten weten door een bezwaarschrift te sturen. Dit is een brief waarin u uitlegt waarom u het niet eens bent met de beslissing. Zorg ervoor dat u bezwaar maakt binnen zes weken. Als u te laat bent, kan het zijn dat wij uw bezwaarschrift niet mogen behandelen.

Meer informatie leest u op onze pagina bezwaarschrift indienen

Heeft u vragen?

Bel dan naar 14-0524 of stuur een e-mail naar info@coevorden.nl

Wet en regelgeving

Meer informatie

Wilt u meer weten? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid externe-link-icoonof de Kamer van Koophandelexterne-link-icoon