Milieumelding doen

Bij sommige schadelijke activiteiten van uw bedrijf is een milieumelding voldoende

Bedrijven met schadelijke activiteiten zijn bijvoorbeeld cafés, restaurants, garages, transportbedrijven, tankstations en winkels. U  hoeft dan niet altijd een omgevingsvergunning voor het milieu aan te vragen. Een milieumelding is dan voldoende.

Bedrijven die het milieu op grote schaal belasten, hebben een omgevingsvergunning voor het milieu nodig. Soms heeft u bij een omgevingsvergunning ook een beperkte milieutoets nodig. U kunt dit ook controleren via de interactieve Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) van het ministerie.

Gaat uw aanvraag over een veehouderij (bijvoorbeeld wijziging stalsysteem of uitbreiden met dieren)? Dan heeft u ook een vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet nodig. Meer informatie vindt u op de website van de provincie Drenthe. Hier leest u ook hoe u deze vergunning kunt aanvragen.

Zo doet u een milieumelding

 • U doet een melding bij de gemeente waarin uw bedrijf is gevestigd. Dit doet u via de Activiteitenbesluit Internetmodule (AIM). Als bedrijf heeft u hiervoor eHerkenning nodig.
 • De AIM geeft aan welke gegevens u moet doorgeven. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
  • een akoestisch rapport
  • een bodemonderzoeksrapport
  • een geurrapport
  • een energierapport
 • Geeft de AIM aan dat u ook een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) nodig heeft? Vraag de OBM dan aan via Omgevingsloket online.

Voorwaarden

Soms verandert er iets in een bedrijf wat niet in overeenstemming is met de melding. Geef dit dan aan bij de gemeente. Vaak hoeft u de wijziging alleen te melden. Soms is een aanpassing van de vergunning nodig. Het is daarom verstandig de wijzigingsplannen van tevoren aan de gemeente voor te leggen.

De voorwaarden voor het doen van een milieumelding vindt u via de Activiteitenbesluit Internetmodule.

Kosten

Een milieumelding doen kost niets.

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met team Omgevingsontwikkeling. Bel naar 140524 of stuur een e-mail naar info@coevorden.nl