Ondersteuning voor mantelzorger aanvragen
Gesprek met de gemeente
De zorg die een mantelzorger draagt, kan veel energie en tijd kosten. Wanneer deze zorg te zwaar wordt, kunt u (tijdelijk) ondersteuning vragen bij de gemeente. Tijdens een keukentafelgesprek onderzoekt de gemeente wat er mogelijk is. Ter voorbereiding van dit gesprek kunt u een persoonlijk plan inleveren. U geeft hierbij aan wat voor hulp u nodig denkt te hebben. De gemeente onderzoekt ook wat uw rol en de rol van de omgeving kan zijn.
Tijdens het gesprek kan er uit komen dat u, de omgeving en andere voorliggende voorzieningen niet voldoende ondersteuning bieden. In dat geval kan de gemeente een maatwerkvoorziening verstrekken. U kunt hierbij denken aan huishoudelijke ondersteuning, dagbesteding of een kortdurend verblijf voor de mantelzorgontvanger. Ook bieden wij logeerzorg aan.
Hulpvraag melden
Op deze wijze kunt u een hulpvraag melden bij de gemeente:
- Neem contact op met de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar dit kan ook iemand anders voor u doen.
- De gemeente maakt met u een afspraak voor een gesprek. Bij dit gesprek mag u ondersteuning vragen. Denk hierbij aan uw partner of een cliëntondersteuner. Kijk voor meer informatie op de website Zorgbelang Drenthe.
- Tijdens het gesprek wordt uw hulpvraag besproken. U bespreekt de volgende zaken:
- Wat kunt u nog zelf?
- Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
- Zijn er voorliggende voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
- Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
- De gemeente schrijft na dit gesprek een onderzoeksverslag, ook wel het gespreksverslag genoemd.
- De melding wordt een officiële aanvraag, wanneer u het onderzoeksverslag ondertekend hebt terug gestuurd naar de gemeente. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget te ontvangen.
Kosten
De gemeente kan om een eigen bijdrage vragen. Lees meer over de eigen bijdrage op de website van het CAK.
Bezwaar
U kunt bezwaar maken wanneer u de aanvraag hebt ontvangen. Dit dient u binnen 6 weken te doen. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Ga dan in beroep bij de rechtbank.
Dementie
Zorgt u voor iemand met dementie? Dan weet u hoe intensief dat kan zijn. U doet het met liefde, maar het vraagt veel - soms zóveel dat u uzelf bijna vergeet. Het programma 'Dementie en nu' biedt ondersteuning.
Tijdens 10 bijeenkomsten leert u meer over dementie, hoe u met gedrag en emoties om kunt gaan en hoe u de balans houdt tussen zorgen voor de ander en uzelf. Ook is er veel ruimte om ervaringen te delen met andere mantelzorgers en elkaar te steunen.
Praktische informatie
De nieuwe groep start op dinsdag 2 september 2025 in het gemeentehuis van Coevorden (Picardtzaal 3, Kasteel 11). De bijeenkomsten zijn op dinsdagmiddagen en worden begeleid door een ervaren coach. Deelname kost €50,- per persoon; de rest van de kosten wordt vergoed door de gemeente.
Aanmelden
Aanmelden kan per e-mail via l.fischer@zorggroepdehooimijt.nl of via uw casemanager dementie.
Meer weten?
Lees het uitgebreide artikel 'Programma ‘Dementie en nu’ biedt steun aan mantelzorgers: ‘Zorgen voor een ander zonder jezelf te verliezen’
Contact
Heeft u vragen? U kunt contact opnemen met de afdeling Maatschappelijke Ondersteuning. Deze is bereikbaar via het Klantcontactcentrum van de gemeente via telefoonnummer 140524.