Programma ‘Dementie en nu’ biedt steun aan mantelzorgers: ‘Zorgen voor een ander zonder jezelf te verliezen’
Van links naar rechts: beleidsadviseur Welzijn Linda Sportel van de gemeente Coevorden, psycholoog Lisanne Fischer van De Hooimijt en wethouder Joop Slomp.
Als bij een dierbare dementie wordt vastgesteld, verandert alles. Niet alleen voor de persoon zelf, maar zeker ook voor de mensen om hem of haar heen. Mantelzorgers worstelen vaak met zorgen, emoties en praktische vragen. Om hen beter te ondersteunen start op dinsdag 2 september in Coevorden het psycho-educatieprogramma ‘Dementie en nu’. Een waardevol en bewezen effectief aanbod van Zorggroep de Hooimijt.
'Hoofd bieden aan soms uitdagende zorgsituatie'
Het psycho-educatieprogramma is een initiatief van De Hooimijt in samenwerking met de gemeente Coevorden, De Hoofdzaak en Icare. In de gezellig ingerichte huiskamer van De Hoofdzaak vertellen wethouder Joop Slomp van de gemeente Coevorden, psycholoog Lisanne Fischer van De Hooimijt en Linda Sportel, beleidsadviseur Welzijn van de gemeente Coevorden, er enthousiast meer over. Zij zijn het er volmondig over eens: “Dit programma kan veel betekenen voor de inwoners van de gemeente Coevorden. Deelname kan hen helpen het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. En als je goed voor jezelf zorgt, kun je er beter voor de ander zijn.”
Behoefte aan verdieping
Casemanagers dementie merken het dagelijks: mantelzorgers (partner, kinderen, familie, vrienden, buren) hebben behoefte aan meer verdieping, praktische tips én herkenning. Het aanbod in Coevorden, zoals het Alzheimercafé en De Hoofdzaak, voorziet daar al deels in, maar het programma ‘Dementie en nu’ gaat echt een stap verder.
Het gaat om 10 bijeenkomsten van steeds 3 uur. “We behandelen allerlei thema’s: wat dementie precies is en hoe je communiceert met je naaste, maar ook praktische informatie en hoe je omgaat met lastig gedrag”, vertelt psycholoog Fischer, die het programma in Coevorden gaat begeleiden. Ze vervolgt: “En we staan stil bij de impact op jezelf. Er is ruimte voor emoties. Mantelzorg voor iemand met dementie is intensief. Je hebt te maken met rouw, nog tijdens het leven. Maar het is ook belangrijk om aandacht te houden voor de mooie momenten die er nog zijn.”
Positieve resultaten
De Hooimijt is een zorgorganisatie die op drie locaties (in Emmen en Weerdinge) dagbesteding biedt aan onder andere mensen met dementie. Het is een familiebedrijf, opgericht door de moeder van Fischer. Er werken zo’n 25 personen. De Hooimijt verzorgt het psycho-educatieprogramma 'Dementie en nu’ al een aantal jaren in Emmen. Met positieve resultaten. Fischer: “We zien dat deelnemers ook ná de training contact houden. Je bouwt echt iets op met elkaar.”
Verrijking van het aanbod
“Omgaan met iemand met dementie is niet altijd vanzelfsprekend. Als mensen met kennis daarbij kunnen helpen, draagt dat enorm bij”, weet wethouder Slomp, zelf oud-casemanager dementie en zoon van een vader die dementie had. Hij vertegenwoordigt bovendien als wethouder van de gemeente Coevorden de Drentse gemeenten in het bestuur van de stichting Netwerk Dementie Drenthe. Zijn eigen gemeente heeft het convenant ‘Dementievriendelijke Gemeente’ ondertekend. “Dat we nu ook het psycho-educatieprogramma kunnen aanbieden is een verrijking van het aanbod binnen onze gemeente”, stelt Slomp tevreden vast.
Ook beleidsadviseur Linda Sportel, onder andere verbonden aan de werkgroep Dementievriendelijke gemeente Coevorden, is blij met de start. “Het gaat nu nog om een pilot. Maar we hopen dit mooie aanbod structureel op te kunnen nemen in ons beleid.”
Kleine groep, veilige sfeer
De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagmiddagen in het gemeentehuis in Coevorden. De data zijn: 2, 9, 16 en 23 september, 7 en 28 oktober, 4 en 18 november, 2 en 9 december.
Het programma is kleinschalig: er is plek voor maximaal 10 deelnemers. Fischer: “Zo zorgen we voor voldoende persoonlijke aandacht en een veilige sfeer waarin je je verhaal kunt delen.” Het contact met lotgenoten is een belangrijk onderdeel. “De verhalen van anderen herkennen, doet zoveel.”
Aanmelden en kosten
Iedereen kan meedoen, er zijn geen voorwaarden voor deelname. De eigen bijdrage is 50 euro, inclusief handboek/naslagwerk. “De bijdrage is bewust laagdrempelig, maar wel bedoeld om betrokkenheid te stimuleren”, licht Fischer toe.
Aanmelden kan via l.fischer@zorggroepdehooimijt.nl of via de eigen casemanager dementie.