Parkeermodel

In Coevorden werken we aan een aantrekkelijke binnenstad, zoals staat in de toekomstvisie centrum Coevorden (2018) van DTNP. Goede bereikbaarheid en parkeren voor inwoners, bezoekers en werknemers horen daarbij. De plannen voor de binnenstad hebben invloed op het parkeren. Om de beste keuzes te maken voor bereikbaarheid en parkeren, lieten we een parkeermodel maken door adviesbureau BVA Verkeersadviezen.

Onderzoek naar parkeren in Coevorden

Voor dit model deed BVA eerst onderzoek in 2019 naar het parkeren in Coevorden. Ze onderzochten vragen als:

  • Waar kun je parkeren?  
  • Waar parkeren mensen?  
  • Hoeveel auto’s staan er geparkeerd  en op welke tijden?
  • Wie parkeert daar, zijn dat bezoekers, inwoners, werknemers?

Zo weten we nu:

  • wat populaire plekken zijn om te parkeren;
  • wanneer het druk en rustig is;
  • hoe lang mensen parkeren.

Ook verzamelde BVA informatie over de binnenstad, zoals het aantal woningen en voorzieningen. Daardoor weten we bijvoorbeeld hoe ver het lopen is van de parkeerplaats naar woningen, winkels, kantoren en andere voorzieningen. Alle informatie uit het parkeeronderzoek zit nu in het parkeermodel.

Hoe gaan we werken met dit parkeermodel?

De binnenstad heeft 48 parkeerzones. Van iedere parkeerzone kennen we de verzamelde informatie. Het parkeermodel geeft ons informatie over het gebruik van de parkeerplaatsen in een gebied. Bijvoorbeeld over wat er gebeurt met de parkeerdruk en de loopafstanden als we parkeerplaatsen verplaatsen, verwijderen of toevoegen. En wat veranderingen in de ene zone voor invloed heeft op andere parkeerzones. Maar ook hoe de vraag naar parkeerplaatsen verandert als er bijvoorbeeld woningen of winkels bij komen. En wat dat betekent voor de bewoners in een gebied.

Al deze informatie helpt ons om de beste keuzes te maken als het gaat om bereikbaarheid en parkeren. Dat vinden we belangrijk. Daarom lieten we dit model ontwikkelen.

Video parkeermodel

Wilt u een uitgebreide toelichting over het parkeermodel? Bekijk dan de video via YouTubeexterne-link-icoon. De video duurt 35 minuten.

Veelgestelde vragen

Op de pagina Veelgestelde Vragen Parkeermodel vindt u de antwoorden op de veelgestelde vragen over het parkeermodel.