Van afstand tot arbeidsmarkt naar kansen: hoe P31 in Coevorden levens verandert

27 november 2024
Algemeen

Harjan Sibon (links) van P31 en klantmanager Kornelis Snoeijing van de gemeente Coevorden.

De gemeente Coevorden heeft sinds dit najaar een (hernieuwde) overeenkomst getekend met P31. Dit Coevorder bedrijf, gevestigd aan de Eendrachtstraat 2, helpt mensen met een (verre) afstand tot de arbeidsmarkt binnen een jaar naar regulier werk of ander doel. Op een laagdrempelige manier. Op het eigen tempo van de deelnemers en met niet één kans, maar meerdere indien nodig. De resultaten zijn veelbelovend. 

De samenwerking met de gemeente zorgt voor instroom bij P31. Niet voor niets is eigenaar Harjan Sibon blij dat de handtekening is gezet. De gemeente op haar beurt is ook blij, want P31 is een plek die veel kan betekenen voor mensen die zijn aangewezen op ondersteuning vanuit de Participatiewet. Juist deze plek kan hen helpen om te re-integreren op de arbeidsmarkt. Met als uiteindelijk doel dat zij betaald werk kunnen vinden en zelfstandig in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Maar het is ook een plek die kan helpen vanuit de Nieuwe Wet Inburgering. 

Op dit moment werken er bijna 20 personen bij P31. De samenstelling van de groep is divers: man, vrouw, allochtoon, autochtoon, jong en wat ouder. Ook de werkzaamheden zijn uiteenlopend, waaronder inpakwerk voor een webshop, auto’s poetsen en was- en strijkservice. Maar er is veel meer mogelijk. Denk aan logistieke taken en werk op het gebied van multimedia. 

Ontwikkelplan

Voor elke deelnemer wordt een ontwikkelplan opgesteld. Een jobcoach kijkt of de ontwikkeldoelen worden behaald. “Het gaat vaak om vaardigheden die voor anderen eenvoudig lijken. Denk aan überhaupt uit bed komen, op tijd op je werk komen, met collega’s samenwerken, een lunchpakketje maken en meenemen, op vaste tijden eten, een netwerk opbouwen. Maar we kijken ook waar hun talent zit, dat soms nog onontdekt is”, legt Harjan uit. Eerlijk vertelt hij ook: “De stap van 0 naar 100 is te groot, maar wij hopen zeker op 50 of 60 uit te komen.” 

Kornelis Snoeijing is vanuit de gemeente klantmanager van P31 en aangeschoven bij het gesprek. Hij vult aan: “Het mooie is dat deelnemers ook van elkaar leren. Ze helpen elkaar. Er ontstaan daardoor ook vriendschappen.” 

Er zijn via de gemeente verschillende trajecten mogelijk. Het traject bij P31 is daar één van. Kornelis legt uit: “Het mooie aan dit traject is de flexibiliteit. Lukt het bijvoorbeeld op maandag door omstandigheden niet om te komen, dan biedt dinsdag een nieuwe kans. Deelnemers mogen hier ook fouten maken. Er is altijd een tweede, derde of vierde kans.” Harjan vervolgt: “Ze zijn eerder nogal eens teleurgesteld door werkgevers. Ze hebben al te vaak het deksel op de neus gekregen.” 

Klein beginnen

Het idee is dat op het moment dat iemand 24 uur per week kan werken, hij of zij voldoende kan verdienen om uit de bijstand te komen. De deelnemers bij P31 worden voorbereid op die stap. “We beginnen klein, bijvoorbeeld twee keer 3 uur per dag. We bouwen het langzaam uit naar meer. Bij P31 wordt niet gekeken naar belemmeringen, maar naar mogelijkheden. En soms lukt het ook gewoon niet en is er meer nodig. Dan wordt bijvoorbeeld GGZ of verslavingszorg ingeschakeld. Daar komen wij dankzij P31 achter”, legt Kornelis uit. De sociaal betrokken ondernemer vult aan: “Tegelijkertijd leren ze hier veel. Want we rekken de vaardigheden wel elke dag een beetje op. We dagen ze uit.”

Impact

Terug naar het begin. Harjan is in april 2021 gestart met P31. De eerste werkzaamheden werden uitgevoerd in een loods aan de Parallelweg 31 in Coevorden. Het ging toen nog voornamelijk om het sorteren van transportpallets. Maar al snel volgde de opdracht om ook pallets van 1.80 bij 1.80 meter te gaan maken. “Ik kon die alleen niet tillen. Ik heb een achtergrond in het begeleiden van mensen naar de arbeidsmarkt, zo heb ik onder andere als jobcoach gewerkt. Ik besloot opnieuw daarmee aan de slag te gaan. Hoe mooi is het als je geld kunt verdienen, maar tegelijkertijd vooral impact kunt hebben op het leven van anderen.”

Het begon met het aanbieden van een werkstage. Er bleek voldoende werk te zijn én daarom ook ruimte voor meer mensen. De werkzaamheden werden uitgebreid met het bouwen van tuinschuttingen en inpakwerk. 

Nieuwe locatie

Van een plek waar het oorspronkelijk alleen ging om het verhandelen van producten, was P31 steeds meer een plek geworden waar mensen zichzelf kunnen ontwikkelen. Als mens én als werknemer. Daar hoorde een nieuwe locatie bij. Sinds 1 juni is P31 gevestigd aan de Eendrachtstraat 2. Een voor Coevorden karakteristiek pand, destijds van ijzerwarenhandel Hommo Koster, dat jarenlang leeg stond. De locatie heeft een metamorfose ondergaan en oogt gezellig, als een soort grote huiskamer. Met op de bovenverdieping zelfs een openhaard. Een bewuste keuze. “Het inpakwerk dat we hier doen is vergelijkbaar met het thuiswerk van vroeger. Toen werd vaak met het hele gezin inpakwerk gedaan. Gewoon in de woonkamer. Dat woonkamergevoel wilden wij hier ook creëren. Het maakt de drempel om hiernaartoe te komen lager. Het is hier gezellig. En dat is belangrijk, want de doelgroep die hier komt is een groep die geactiveerd moet worden. Als je de omgeving leuk maakt, gaat dat gemakkelijker.”

Daginvulling

Er zijn inmiddels meerdere succesverhalen. Zoals van een jongen die door gezondheidsproblemen begonnen is bij P31, maar nu een HBO-opleiding volgt. 

En ook met Magdalena Grander en André Kruger gaat het de goede kant op. De 26-jarige André is ruim een jaar geleden begonnen bij P31. Via de klantmanager is hij hier terechtgekomen voor daginvulling omdat hij kampte met mentale problemen. Met een grote lach op zijn gezicht vertelt hij: “Ik ben heel blij met deze plek. We helpen elkaar allemaal. Dat geeft een goed gevoel.” André startte met het maken van pallets, maar zijn werkzaamheden zijn uitgebreid. “Iedereen heeft een persoonlijk doel. Ik hoop weer te kunnen gaan werken. Het ziet er goed uit, want ik zit al op 24 uur. Voor mij is het belangrijk dat ik niet te veel prikkels krijg. Ook als ik mij niet lekker voel, probeer ik toch hier naartoe te komen.” Gedreven zegt hij: “Ik wil het volhouden.” 

Nederlandse taal leren

Magdalena (50) komt oorspronkelijk uit Polen. Haar werk bij P31 helpt haar alleen al de Nederlandse taal te leren. Magdalena doet vooral inpakwerk bij P31. “Ik ben lange tijd thuis geweest. Dat was moeilijk. Het is hier fijn. De mensen zijn aardig.” Ze hoopt over niet al te lange tijd de overstap te kunnen maken naar een reguliere baan. “Wat ik zoek? Productie- of inpakwerk.” 

Ook voor André komt het einde bij P31 in zicht. Hij geeft toe dat best spannend te vinden, maar is optimistisch. “Wat voor een werk ik zoek? Productiewerk of magazijnbeheer.” Ondertussen wijst hij naar graffiti op de muur langs de trap naar de eerste verdieping. In grote letters staat er: GROEI. En dat is precies waar het om gaat bij P31. 

Lokale opdrachtgevers

De werkzaamheden die nu worden uitgevoerd zijn voornamelijk van lokale opdrachtgevers. Een aantal ondernemers uit Coevorden weet P31 gelukkig te vinden, maar het zou volgens Harjan mooi zijn als dat aantal groeit. 

Waar Harjan van droomt? “Dat P31 voor mensen dé plek is waar ze terechtkunnen om aan zichzelf te werken. Een plek voor opleiding, training én werk. Alles gefaciliteerd in één gebouw. Want weet je: als je mensen aandacht geeft, ontpopt er altijd iets moois.”

Interesse? Kijk voor meer informatie op www.p-31.nlexterne-link-icoon.