Vertrekken uit Nederland (emigreren)

Verlaat u Nederland om naar een ander land te emigreren? Dan moet u dit melden bij de gemeente. U emigreert als u tijdens een periode van 1 jaar langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft.

Doorgeven emigratie

Als u gaat verhuizen naar het buitenland, meldt u dit maximaal 5 dagen van tevoren bij de gemeente. Datum aangifte is de datum van uitschrijving. Ook als uw verblijf in het buitenland langer dan 8 maanden duurt, geeft u dit aan de gemeente door.

U kunt uw vertrek naar het buitenland melden met DigiD. Hier is hoe u dit kunt doen:

  1. Meld uw vertrek binnen 5 dagen voor de dag van vertrek. De datum van de aangifte, is de datum van de uitschrijving uit Nederland. 
  2. Als er familieleden op uw huidige adres in Nederland achterblijven, ga dan persoonlijk langs bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraakexterne-link-icoon. Neem alle familieleden mee die met u meeverhuizen, met eventuele kinderen. Iedereen moet een geldig identiteitsbewijs meenemen.
  3. Blijven er geen familieleden op uw huidige adres in Nederland achter? Dan kunt u de emigratie digitaal met uw DigiD doorgeven. 

U geeft door: 

  • het land waar u gaat verblijven
  • uw eerste adres daar
  • de datum van verhuizing

De gemeente geeft uw verhuizing door aan de instanties die zijn aangesloten op de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld de Belastingdienst en de pensioenfondsen.

Lees meer informatie voor Nederlanders in het buitenland op Nederlandwereldwijd.nlexterne-link-icoon.

Bewijs van uitschrijving

Heeft u een bewijs van uitschrijving nodig? Dit kan op verschillende manieren:

  • Wanneer u uw emigratie van tevoren doorgeeft (maximaal 5 dagen voor vertrek) dan krijgt u een bevestigingsbrief. Deze brief is gratis en in ieder geval geschikt voor de douane.
  • Komt u op de dag van vertrekt dan krijgt u een bevestigingsbrief mee. U kunt ook een gratis uittreksel krijgen. Beide documenten zijn geschikt voor de douane.
  • Wilt u achteraf een bewijs dat u uit Nederland bent vertrokken? Dan vraagt u deze bij de RNIexterne-link-icoon aan. Na uw emigratie staat u niet meer bij de gemeente ingeschreven maar bij de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Dit document is geschikt voor de douane en voor instanties in het buitenland.

Het doorgeven van een emigratie is gratis. Als u vragen heeft, neem dan contact op met team Burgerzaken. Bel naar 140524 of stuur een e-mail naar info@coevorden.nl.