Werkervaringsplaatsen

Heeft u een uitkering, maar is een gewone baan nog net een stapje te ver voor u? Dan kunt u hulp krijgen bij het vinden van andere mogelijkheden. Zoals:

Werkstages

Bij veel bedrijven kunt u een werkstage doen. Een werkstage is een stage waarbij u werkervaring opdoet bij een bedrijf en uw bijstandsuitkering behoudt. Dit kan voor maximaal zes maanden. Tijdens de werkstage went u aan het werkritme en leert u omgaan met collega's en een leidinggevende. Welke werkstage bij u past, hangt af van wie u bent en wat u kunt.

In de praktijk zien we dat als het goed gaat tijdens de werkstage, u kans maakt op een betaalde baan bij hetzelfde bedrijf.

Proefplaatsing

U kunt ook op een proefplaatsing bij een werkgever werken. Hierbij doet u werkervaring op. Het verschil met een werkstage is dat de werkgever u bij goed functioneren in dienst wil nemen.

Participatieplaats

Vindt u het moeilijk om aan het werk te gaan? Dan is een participatieplaats misschien iets voor u. Bij een participatieplaats gaat het niet om de werkzaamheden, maar om het leren werken of weer wennen aan werken. U leert bijvoorbeeld omgaan met gezag, op tijd komen, een werkritme vinden en samenwerken met collega's.

Sociale activering

Met sociale activering zet u uw eerste stappen richting werk. Hier staat het meedoen in de samenleving voorop. U kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. Er zijn veel dingen die u kunt doen. Ondanks dat u misschien lichamelijk of geestelijk beperkt wordt in uw mogelijkheden. Zo voorkomt u dat u veel alleen bent en blijft u meedoen in de samenleving.

Leerwerkloket

Bij het leerwerkloket kunt u terecht voor gratis advies over leren en werken. U kunt hierbij denken aan mogelijk te volgen opleidingen, advies over welke loopbaan bij u past, hoe werken en leren kan worden gecombineerd en welke mogelijkheden er zijn om bij een bedrijf te werken en op hetzelfde moment een diploma te halen. Uw klantmanager werkt veel samen met de mensen van het loket. Wilt u hier iets mee? Neem dan eerst contact op met uw klantmanager om de mogelijkheden te bespreken.

Laaggeletterdheid

In onze gemeente heeft één op de negen mensen moeite met lezen en schrijven. Veel mensen vinden het vervelend om hiervoor uit te komen. Moeite met lezen en schrijven kan lastig zijn bij het vinden van werk. In de gemeente zijn twee Taalpunten (in de bibliotheken van Coevorden en Schoonoord) waar u terecht kunt. Samen met taalvrijwilligers kunt u aan de slag om beter te leren lezen of schrijven.