Internationale samenwerking

Coevorden is een gemeente met ambitie, die over de grens durft te kijken. Internationale samenwerking versterkt de economie en verbreedt ons perspectief.

Het zwaartepunt ligt bij samenwerking in de grensregio. De strategische ligging van onze gemeente, aan de grens met Duitsland, biedt mogelijkheden op het gebied van economie en arbeidsmarkt. Eén van onze bedrijventerreinen is zelfs grensoverschrijdend: het Europark.
Daarnaast staan we open voor kansen die de Europese samenwerking onze regio biedt en onderhouden we stedenbanden.

Duitsland

Nederland - Niedersachsen

Door de grensligging en haar actieve opstelling is de gemeente Coevorden betrokken bij de dialoog tussen Noord-Nederland en de Duitse deelstaat Niedersachsenexterne-link-icoon (Nedersaksen). Coevorden werkt daarin samen met het Rijk, de Noord-Nederlandse provincies en andere grensgemeenten.

Daarnaast zijn er veel contacten op regionaal en lokaal niveau met de Duitse Landkreise en Gemeinden. Denk hierbij aan onderwerpen als veiligheid, toerisme en jongerenuitwisseling.

EUREGIO en Eems Dollard Regio

De gemeente is lid van twee Euregio’s. Dit zijn samenwerkingsverbanden van gemeenten in de Duits-Nederlandse grensstreek. De Eems Dollard Regio (EDR) in het noorden en de EUREGIO in het zuiden. Zij zetten zich beide in voor versterking van de samenwerking over de grens. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de uitvoering van het subsidieprogramma INTERREG A. Bedrijven en maatschappelijke organisaties uit Coevorden kunnen hier terecht voor subsidie en informatie over projecten.

GrensInfoPunten

Heeft u een vraag over ondernemen, studeren, werken of wonen in het buurland? De Euregio’s hebben beide een GrensInfoPunt (GIP). Hier kan iedereen terecht voor informatie en deskundig advies. De GIPs organiseren regelmatig spreekuren, vanuit de EDR in Emmen, en vanuit de EUREGIO in Hardenberg. Kijk op de website Grenzinfoexterne-link-icoon voor meer informatie.

Europa

Zeker voor ons als grensregio is Europese samenwerking van groot belang. De gemeente Coevorden neemt dan ook regelmatig deel aan activiteiten van het  Europese Comité voor de Regio’sexterne-link-icoon, dat in Brussel de vertegenwoordiging vormt van lokale en regionale overheden. Daarnaast voert het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) lobby in Brussel, mede namens de gemeenten. Ook zijn we scherp op kansen die Europese programma’s kunnen bieden voor Coevorden en de projecten waar wij aan werken.

Stedenbanden

De gemeente Coevorden heeft twee stedenbanden:

  • Nordhornexterne-link-icoon: de samenwerking met Nordhorn is gericht op versterking van de samenwerking in de grensregio. Actueel is de reactivering van het personenvervoer over spoor tussen Emmen en Rheine, die ook Coevorden en Nordhorn met elkaar verbindt. De gemeenten trekken gezamenlijk op in de lobby. Maar ook het leggen van verbindingen op cultureel en maatschappelijk vlak is van belang.

  • Brestexterne-link-icoon: Brest, Belarus (Wit-Rusland): de band met Brest is ontstaan met het idee om onder andere het railgoederenvervoer te versterken, omdat Brest een belangrijk knooppunt is in het internationale spoornet. Na de verkiezingen in 2020 en alles wat daar op volgde, is de stedenband in een ander licht komen te staan. De stedenband is door Brest tijdelijk geschorst; er is geen contact meer tussen de autoriteiten. De gemeente Coevorden blijft de inwoners van de partnerstad steunen in hun wens voor democratie, mensenrechten en een goed werkend rechtssysteem. 

Internationaal ondernemen

Bedrijven die internationaal actief zijn krijgen niet alleen nieuwe afzetmarkten en groeien sneller, maar zijn ook vaak innovatiever dan ondernemingen die niet in het buitenland actief zijn.
Door de ligging van Coevorden ligt Duitsland ‘aan onze voeten’. Ondernemers gevestigd op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Europark profiteren optimaal van deze strategische ligging.
In Drents verband is er voor ondernemers met exportvragen ondersteuning beschikbaar via het internationale programma van​​​​​ Ik Ben Drents Ondernemerexterne-link-icoon. Heeft u als ondernemer een vraag over internationaal ondernemen of bent u benieuwd wat er mogelijk is? Voor advies op maat staan onze accountmanagers voor u klaar.