Monumenten en karakteristieke objecten

We kennen in Nederland verschillende soorten monumenten of ‘beschermde statussen’. Als u eigenaar bent van een pand dat onder één van de regelingen valt, dan moet u hier rekening mee houden wanneer u iets aan uw pand wilt veranderen.

Soorten monumenten

We kennen in de gemeente Coevorden rijksmonumenten, provinciale monumenten, karakteristieke objecten en beschermde stads- en dorpsgezichten. De regeling voor karakteristieke objecten is alleen voor de gemeente Coevorden, er staan 418 objecten op deze lijst. Delen van de stad Coevorden en de dorpen Oud-Aalden, Benneveld en Gees zijn beschermd, dit zijn de beschermde stads- en dorpsgezichten. Voor al deze objecten en plekken geldt dat niets mag veranderen zonder vergunning.

Als u eigenaar bent van een monument, karakteristiek object of een pand of object in een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan moet u altijd een vergunning aanvragen wanneer u iets wilt wijzigen, bouwen of verbouwen. Er zijn in de normale situatie werkzaamheden die ‘vergunningsvrij’ zijn, maar dit geldt maar gedeeltelijk voor monumenten.

Wij raden u aan om, wanneer u iets wilt gaan wijzigen, op tijd contact op te nemen met de gemeente. Wij denken graag met u mee over de stappen die u moet nemen.

Meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning vindt u bij Omgevingsvergunning.

Het Spreekuur Cultureel Erfgoed ondersteunt gemeenten en monumenteigenaren bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Het spreekuur is bedoeld als vooroverleg wanneer u een aanvraag omgevingsvergunning wilt indienen. Tijdens het advies kunt advies krijgen en tips, maar er wordt geen oordeel gegeven over uw plan. Wilt u gebruik maken van het spreekuur? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente.

Bekijk karakteristieke objecten