Luchtfoto van het bouwproject Jongbloed in Sleen

Monumenten en karakteristieke objecten

We kennen in Nederland verschillende soorten monumenten of ‘beschermde statussen’. Als u eigenaar bent van een pand dat onder één van de regelingen valt, dan moet u hier rekening mee houden wanneer u iets aan uw pand wilt veranderen.

Soorten monumenten

We kennen in de gemeente Coevorden rijksmonumenten, provinciale monumenten, karakteristieke objecten en beschermde stads- en dorpsgezichten. De regeling voor karakteristieke objecten is alleen voor de gemeente Coevorden, er staan 418 objecten op deze lijst. Delen van de stad Coevorden en de dorpen Oud-Aalden, Benneveld en Gees zijn beschermd, dit zijn de beschermde stads- en dorpsgezichten. Voor al deze objecten en plekken geldt dat niets mag veranderen zonder vergunning.

Aanpak

Als u eigenaar bent van een monument, karakteristiek object of een pand of object in een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan moet u altijd een vergunning aanvragen wanneer u iets wilt wijzigen, bouwen of verbouwen. Er zijn in de normale situatie werkzaamheden die ‘vergunningsvrij’ zijn, maar dit geldt maar gedeeltelijk voor monumenten. Ook kunt u eventueel in aanmerking komen voor de Stimuleringslening Karakteristieke Objecten wanneer u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina over de stimuleringslening karakteristieke objecten.

Wij raden u aan om, wanneer u iets wilt gaan wijzigen, op tijd contact op te nemen met de gemeente. Wij denken graag met u mee over de stappen die u moet nemen.

Meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning vindt u bij Hoe werkt het aanvragen van een vergunning.

Meer informatie

Het Spreekuur Cultureel Erfgoed ondersteunt gemeenten en monumenteigenaren bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Het spreekuur is bedoeld als vooroverleg wanneer u een aanvraag omgevingsvergunning wilt indienen. Tijdens het advies kunt advies krijgen en tips, maar er wordt geen oordeel gegeven over uw plan. Wilt u gebruik maken van het spreekuur? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente.

Bekijk karakteristieke objecten