Plastic-, Metaal- en Drankkartons (PMD) bij hoogbouw

PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons.

  • Plastic verpakkingen: plastic flessen, flacons (van bijvoorbeeld shampoo), bekers, kuipjes, tubes, zakken en folies.
  • Metalen verpakkingen: frisdrankblikjes, soep- en groenteblikken, metalen deksels, aluminium bakjes en blikjes van honden- en kattenvoer.
  • Drankkartons: sap- en zuivelpakken en drinkpakjes voor kinderen.

Woont u in een appartementencomplex en heeft u een eigen PMD-container (oranje deksel of lichtgrijze deksel mét sticker)? Op onze pagina Plastic-, Metaal- en Drankkartons (PMD) bij laagbouw leest u meer over uw situatie.

Ondergrondse PMD-container

U kunt uw PMD gescheiden aanbieden in doorzichtige zakken. Bij een paar appartementencomplexen kunt u uw PMD-afval in een ondergrondse PMD-container gooien. Kijk voor de dichtstbijzijnde locatie op de Area Afval-app of op onze productpagina ondergrondse containers.

Dit jaar worden bij alle hoog- en stapelbouw ondergrondse PMD-containers geplaatst. Is er bij u in de buurt (nog) geen ondergrondse container? U kunt de losse zakken dicht bij de ondergrondse restafvalcontainers zetten. Of op een andere afgesproken plek

PMD-zakken bestellen

U kunt uw PMD-afval gescheiden aanbieden in doorzichtige zakken. Ontdek de afhaalpunten voor PMD-zakken.externe-link-icoon U kunt ze gratis afhalen. Of bestel ze via de Area Afval-app.

Van PMD kunnen we nieuwe verpakkingen maken. U moet uw PMD-afval dan wel in een doorzichtige zak* aanbieden. U hoeft het PMD-afval niet af te spoelen. Behalve als u dit fijner vindt. In de zomer bijvoorbeeld, om stankoverlast te voorkomen. De verpakkingen moeten leeg zijn.

*De doorzichtige zakken moeten gebruikt worden vanwege het recyclingproces. Gooit u uw PMD-afval in een grijze afvalzak, dan wordt dit afgekeurd. Het afval wordt verbrand; we kunnen dit niet hergebruiken. Dat is zonde.

Sorteerstraten

U kunt ook gebruikmaken van de ondergrondse PMD-containers bij sorteerstraten, verspreid door onze gemeente. U heeft hiervoor een milieupas nodig. Op onze pagina ondergrondse containers ziet u de locaties van de sorteerstraten.

Dit mag niet bij het PMD

Harde kunststoffen, zoals emmers en speelgoed. Dit brengt u naar de milieustraat (vergeet uw milieupas niet). Of gooi bij het restafval. De PMD-container is alleen bedoeld voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons. Kartonnen dozen mogen ook niet in de PMD-container. Dit hoort bij het oud papier.

Afvalscheidingswijzer

Weet u niet welk afval in welke bak moet, neem dan eens een kijkje op de Afvalscheidingswijzer voor een duidelijke uitleg.

Is de PMD-container vol

Neem contact op met Area Reiniging als de ondergrondse PMD-container vol zit via info@areareiniging.nl of bel naar 0591 - 57 10 80. U kunt een volle ondergrondse container ook aanmelden via de app.