Platanen op Markt Coevorden gesnoeid

27 maart 2024
Algemeen

Het gebied Markt-Haven in de binnenstad van Coevorden wordt het komende jaar opnieuw ingericht. De plannen daarvoor werden gisteravond door de raad aangenomen. Het gebied wordt onderdeel van het Kasteelpark. De herinrichting van de Weeshuisweide werd eind vorig jaar afgerond. De aanpak van het gebied Markt-Haven is de volgende stap. Een van de onderdelen is het vergroten van de terrassen op de Markt. De platanen op de Markt blijven staan en worden nu alvast voorbereid op de nieuwe inrichting.

De kronen van de platanen worden voor het groeiseizoen van 2024 stap voor stap verkleind. Met het verkleinen van de kronen hoeft de boom minder van zijn wortelgestel te vragen. De toekomstige werkzaamheden hebben hierdoor minder invloed op de gezondheid van de bomen. Door dit stap voor stap uit te voeren laten we de bomen langzaam wennen aan de nieuwe situatie. Tegelijkertijd draagt dit bij aan het verminderen van de overlast op de horecaterrassen zoals deze nu wordt ervaren. De eerste snoeibeurt vindt deze week plaats (foto). Voor het volgende groeiseizoen worden de boomkronen verder voorbereid op de nieuwe situatie. Om de overlast te beperken gaan we in de toekomst de platanen ook vaker snoeien.

Nieuwe verlichting

Nu hangt er nog verlichting in de bomen. Deze verlichting is eigendom van de Coevorder Handelsvereniging. Tijdens de eerste snoeiwerkzaamheden wordt deze verwijderd. De verlichting heeft zo lang in de boom gehangen dat ze inmiddels op plekken is ingegroeid. Het is daardoor niet mogelijk om deze verlichting heel uit de kronen te halen. Voor de toekomst gaan we samen met de Coevorder Handelsvereniging kijken of het mogelijk is een nieuwe verlichting aan te brengen die makkelijk is op te hangen en te verwijderen.