Vrije tijd

De gemeente Coevorden heeft voor eigen inwoners, toeristen en recreanten veel te bieden. U vindt hier de historische stad Coevorden en verschillende karakteristieke dorpen. Ook zijn hier bijzondere natuurgebieden, veel attracties en eindeloze fiets- en wandelpaden. Wilt u weten wat het mooie Coevorden te bieden heeft? Kijk dan op de website Welkom in Coevorden.

In Coevorden zijn regelmatig activiteiten en evenementen. Terugkerende evenementen zijn onder meer Sweelpop, Ganzenmarkt, Garnizoensdagen, festival Zoet en de schildersdag. Ook in de winter worden op verschillende plekken sfeervolle evenementen georganiseerd, zoals het Dickens festijn in Coevorden en het populaire ‘Gees in Wintersfeer’. Voor een overzicht van activiteiten in de gemeente Coevorden kijk op Welkom in Coevorden – Toeristische informatie Coevorden en omgeving.

De gemeente Coevorden heeft alle ingrediënten voor een leuke dag uit, een gezellig weekendje weg of een uitgebreide fietsvakantie. Er zijn mooie overnachtingsplekken en leuke activiteiten. Je kunt er ook heerlijk fietsen, wandelen varen of naar een attractiepark.

Bezienswaardigheden in de buurt zijn:

In de gemeente zijn vijf musea:

Stedelijk Museum Coevorden

Het stedelijk museum vind je in het oud arsenaal. Midden in de stad Coevorden vertellen oude voorwerpen de verhalen van het verleden. De helm van Rabenhaupt, Coevordens aanvoerder in de strijd tegen de strijdlustige Münsterse bisschop Bommen Berend (1672), en nog veel meer vind je op deze unieke plek.

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Dit museum in Schoonoord is het grootste toeristische openluchtmuseum  van de gemeente Coevorden met elk jaar een bezoekersaantal van 58.000. Het museum geeft het landleven van vroeger mooi weer. Het museum wordt gerund door vrijwilligers.

Museummolen Jan Pol

Molen Jan Pol is een stellingmolen en is gebouwd in 1876. De molen in Dalen wordt beheerd door de stichting 'Aold Daol'n'. De stichting is in het bezit van een verzameling streekantiek die te zien is in de molen.

Museum Thijnhof

Museum Thijnhof is het nieuwste museum van de gemeente Coevorden. In juni 2015 is het geopend, kunstenaar Kees Thijn uit Groningen. Bezoekers weten de weg naar het museum al goed te vinden! In Museum Thijnhof zijn vaste en wisselende tentoonstellingen te zien. Ook worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd.

Synagoge Coevorden

De voormalige synagoge ligt aan de Kerkstraat 36. Op deze plaats stond van 1768 tot 1840 een huissynagoge. De nieuwe synagoge werd ingewijd in 1840. Tijdens een grote verbouwing in 1879 werd de synagoge uitgebreid met een leraarswoning en een badruimte (nog te zien). Tijdens uw bezoek kunt u tegen betaling gebruik maken van een audio- en videotour.

Theater Hofpoort Coevorden

In Theater Hofpoort in het Hof van Coevorden worden ieder jaar veel theater-, film- en muziekvoorstellingen georganiseerd. Niet alleen Stichting Cultuurpodium Coevorden maakt gebruik van het theater. Ook het Centrum voor de Kunsten (CQ) en scholengemeenschap De Nieuwe Veste gebruiken het regelmatig. De zaal biedt ruimte aan ongeveer 175 personen. 

Theater De Deel Sleen

In de periode september tot april heeft De Deel een theaterprogramma. Het theater heeft plaats voor 130 personen en heeft daardoor een heel intieme sfeer. Door het intieme karakter van de zaal krijgen de theatershows een huiskamerachtig gevoel.

In de gemeente Coevorden vind je verschillende openluchtbaden, overdekte zwembaden en zwemplassen.

Overdekte zwembaden

Openluchtzwembaden

Zwemplassen

 • Ermerstrand
 • Kibbelkoele
 • Klinkenvlierse Plas

Op de website In Drenthe vind je de zwemplassen, met informatie over de voorzieningen bij de officiële Drentse zwemplassen. 

Koopavonden

In de stad Coevorden is het op donderdagavond koopavond. In Dalen is dit op vrijdagavond.

Koopzondagen Stadscentrum Coevorden 

Kijk voor meer informatie op www.stadcoevorden.nl

Parkeren

Kijk voor meer informatie op de pagina over parkeren in het Centrum van Coevorden.

Markten

Er is in de gemeente 1 weekmarkt in Coevorden. In Oosterhesselen, Sleen en Schoonoord zijn op verschillende dagen verschillende kramen.

 • Weekmarkt Coevorden
  Op de Markt, maandagochtend vanaf 07.30 uur tot 12.30 uur. Standplaatsen op verschillende plaatsen binnen de stad Coevorden.
 • Standplaats Oosterhesselen
  Op de parkeerplaats bij de voetbalvelden. 
 • Standplaats Sleen
  Tegenover supermarkt Albert Heijn.
 • Standplaats Schoonoord
  Parkeerplaats Havenstraat.

Cultuur zorg voor een gevoel van identiteit, schoonheid en respect voor het verleden. Als gemeente willen we de cultuur in onze gemeente houden en laten zien. Dit willen we omdat cultuur helpt bij het verbeteren van het woon- en werkklimaat. Er is speciale aandacht voor amateurkunst omdat dit belangrijk is voor de sociale ontwikkeling in de kernen.

Meer informatie over kasteelstad Coevorden? Kijk op www.stadcoevorden.nl.

Op de website Welkom in Coevorden is de toeristische informatie van de hele gemeente te vinden.