Vrije tijd

Behalve aan inwoners, heeft de gemeente Coevorden ook de toeristen en recreanten veel te bieden. Een historische stad, karakteristieke dorpen, bijzondere natuurgebieden, vele attracties en eindeloze fiets- en wandelpaden. Een sfeerimpressie van het mooie Coevorden is te zien op de website van Magisch Drenthe.

De toeristisch-recreatieve sector is van groot belang van de werkgelegenheid in de gemeente Coevorden. Het aantal toeristische overnachtingen is in onze gemeente het hoogst van heel Drenthe! Mede omdat het aantal overnachtingen, de toeristische bestedingen en de werkgelegenheid jaarlijks toenemen, is het van belang een heldere beleidsagenda te hebben. Hierin geven ondernemers samen met de gemeente aan hoe ze aankijken tegen het toeristische werkveld, welke doelen nagestreefd worden en hoe dit gezamenlijk bereikt kan worden. Vanwege de snel veranderende wereld is het  wenselijk en noodzakelijk het beleid regelmatig te actualiseren.

In 2017 is het beleid van de gemeente Coevorden voor toerisme en recreatie vernieuwd. De beleidsagenda vrijetijdseconomie gemeente Coevorden is onderstaand te bekijken.

PDFBeleidsagenda vrijetijdseconomie 2017 - 2021.pdf

In Coevorden zijn regelmatig activiteiten en evenementen. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn onder meer Sweelpop, Ganzenmarkt en de Aalden Rondomme. Voor een overzicht van activiteiten in de gemeente Coevorden kijk op www.magischdrenthe.nl.

De gemeente Coevorden heeft alle ingrediënten voor een leuke dag uit, een gezellig weekendje weg of een uitgebreide fietsvakantie. Er zijn mooie accommodaties, leuke activiteiten en je kunt er heerlijk fietsen, wandelen varen of naar een attractiepark. Bezienswaardigheden in de buurt zijn:

In de gemeente zijn vijf musea:

Stedelijk Museum Coevorden

Het stedelijk museum is gevestigd in het voormalige arsenaal. Aan de haven, midden in de stad Coevorden, vertellen oude voorwerpen uit verschillende tijdperken de verhalen van weleer. De helm van Rabenhaupt, Coevordens aanvoerder in de strijd tegen de strijdlustige Münsterse bisschop Bommen Berend (1672), en nog veel meer vind je op deze unieke locatie.

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Dit museum in Schoonoord is de grootste toeristische trekpleister van de gemeente Coevorden met een bezoekersaantal van 58.000 per jaar. Het museum heeft een collectie die het landleven van vroeger mooi weergeeft. Het museum is een particulier initiatief dat wordt gerund door vrijwilligers.

Museummolen Jan Pol

Molen Jan Pol is een stellingmolen en is gebouwd in 1876. De molen in Dalen is eigendom van de gemeente en wordt beheerd door de stichting 'Aold Daol'n'. De stichting Aold Daol'n is in het bezit van een collectie streekantiek die ze tentoonstelt in de molen. Zij kiest hiermee voor een eigen aanvulling op de oorspronkelijke functie van de molen.

Museum Thijnhof

Museum Thijnhof is de jongste aanwinst van de gemeente Coevorden. In juni 2015 is het geopend, als particulier initiatief van kunstenaar Kees Thijn uit Groningen. Sindsdien weten bezoekers de weg goed te vinden naar de Drentse vestingstad. In Museum Thijnhof zijn niet alleen vaste exposities en wisselende exposities te zien, maar worden ook regelmatig Meet & Greets met kunstenaars én een aantal culturele activiteiten georganiseerd.

 

Synagoge Coevorden

De voormalige synagoge ligt aan de Kerkstraat 36. Op deze plaats stond van 1768 tot 1840 een zogenaamde huissynagoge. De nieuwe synagoge werd ingewijd in 1840. Tijdens een grondige verbouwing in 1879 werd de synagoge uitgebreid met een leraarswoning en een rituele badruimte (nog aanwezig). Tijdens uw bezoek kunt u tegen betaling gebruik maken van een audio- en videotour

Theater Hofpoort Coevorden

In Theater Hofpoort in het Hof van Coevorden worden jaarlijks tientallen theater-, film- en muziekvoorstellingen en soortgelijke activiteiten gehouden. Niet alleen de Stichting Cultuurpodium Coevorden, maar ook het Centrum voor de Kunsten (CQ) en scholengemeenschap De Nieuwe Veste maken gebruik van het theater.

De zaal biedt ruimte aan ongeveer 175 personen. 

Theater De Deel Sleen

In de periode september tot april heeft De Deel een theaterprogramma. Het theater heeft een maximale capaciteit van 130 personen en heeft daardoor een zeer intieme sfeer. Door het intieme karakter van de zaal krijgen de theatershows een huiskamerachtig gevoel.

In de gemeente Coevorden vind je verschillende openluchtbaden, overdekte zwembaden en zwemplassen.

Overdekte zwembaden

Openluchtzwembaden

Zwemplassen

 • Ermerstrand
 • Kibbelkoele
 • Klinkenvlierse Plas

Op de website In Drenthe vind je de zwemplassen, met informatie over de voorzieningen bij de officiële Drentse zwemplassen. 

Koopavonden

In de stad Coevorden is het op donderdagavond koopavond. In Dalen is dit op vrijdagavond.

Koopzondagen Stadscentrum Coevorden 

Kijk voor meer informatie op www.stadcoevorden.nl

Parkeren

Kijk voor meer informatie op de pagina over parkeren in het Centrum van Coevorden.

Markten

Er is in de gemeente 1 weekmarkt in Coevorden. In Oosterhesselen, Sleen en Schoonoord zijn op bepaalde dagen verschillende standhouders.

 • Weekmarkt Coevorden
  Op de Markt, maandagochtend vanaf 07.30 uur tot 12.30 uur. Standplaatsen op diverse locaties binnen de stad Coevorden.
 • Standplaats Oosterhesselen
  Op de parkeerplaats bij de voetbalvelden. 
 • Standplaats Sleen
  Tegenover supermarkt Albert Heijn.
 • Standplaats Schoonoord
  Parkeerplaats Havenstraat.

Cultuur draagt bij aan het gevoel van identiteit, schoonheid, waardering en respect voor het verleden. Als gemeente willen we dat, wat we aan cultuur in onze gemeente hebben, behouden en versterken. Dit willen we omdat cultuur bijdraagt aan het verbeteren van het woon- en werkklimaat. Er is speciale aandacht voor amateurkunst omdat dit van groot belang is voor de sociale binding in de kernen.

Hoe we dit willen bereiken en behouden staat in de cultuurnota 'Andere tijden'. 

PDFCultuurnota andere tijden.pdf

Meer informatie over kasteelstad Coevorden? Kijk op www.stadcoevorden.nl.

Op de website van Magisch Drenthe is de toeristische informatie van de hele gemeente te vinden.