Luchtfoto van Ermerzand in de zomer, met op de voorgrond een waterskiër

Kunst en cultuur

Ontdek voorstellingen, tentoonstellingen, concerten en andere activiteiten georganiseerd door onze culturele instellingen. De gemeente heeft vele verenigingen en mooie initiatieven. Die zitten vol energie en jarenlange traditie of juist prikkelende vernieuwing. Het uitgangspunt is dat iedereen passie en inspiratie kan halen uit kunst en cultuur. Dat kan als bezoeker, maar u kunt ook zelf aan de slag met bijvoorbeeld muziek, taal of beeldende kunst.

Activiteiten en evenementen

Zin in een theatervoorstelling, creatieve tentoonstelling of bruisend festival? In de gemeente Coevorden worden veel leuke en boeiende dingen georganiseerd. Op de website Welkom in Coevordenexterne-link-icoon staat een Agenda. 

Zelf actief zijn

Zelf zingen, muziek maken, schilderen, schrijven of dansen is heerlijk om te doen! Er zijn allerlei verenigingen en lessen om aan mee te doen. U kunt ook een keer een workshop volgen of meedoen aan een project.

Zoekt u muziekles, een vereniging, een creatieve workshop of een andere activiteit die met cultuur te maken heeft? Kijk dan op Actief in Coevordenexterne-link-icoon.

De Cultuurcoach zorgt ervoor dat alle culturele activiteiten en verenigingen goed te vinden zijn. Ook helpt de Cultuurcoach bij samenwerking tussen culturele partijen. In contact komen met de Cultuurcoach? Stuur een mail naar cultuurcoach@coevorden.nl

Culturele instellingen

De gemeente kent vele culturele instellingen zoals musea, theaters en galeries. Bezoek onder andere:

Subsidies

De gemeente Coevorden heeft regelmatig subsidies beschikbaar om mooie dingen te organiseren. Cultureel ondernemers, organisaties of verenigingen kunnen een aanvraag doen, als hun initiatief past bij de subsidieregeling.

  • Voor nieuwe evenementen of vernieuwende onderdelen is er het aanjaagfonds evenementen;
  • Heeft u een leuk idee voor een culturele activiteit? Vraag vanaf 1 januari 2024 gemakkelijk subsidie aan bij de Coevorder Cultuurpot;
  • Toegankelijk Cultuuronderwijs. Via deze regeling kunnen aanbieders van cultuurlessen vanaf 1 januari 2024 geld aanvragen om het lesgeld te verlagen. Het volgen van bijvoorbeeld muziek-, theater- of tekenles wordt daardoor meer toegankelijk voor iedereen;
  • Broedplaatsen in de dorpen. Bent u aanbieder van cultuurlessen en wilt u uw lessen aanbieden in het buitengebied van de gemeente? Vraag dan vanaf 1 januari 2024 een ondersteuningssubsidie aan.

Meer weten?

In de Cultuurnota staan alle plannen die de gemeente heeft op het gebied van kunst en cultuur. In Coevorden gaan we vooral inzetten op het cultureel kansrijk opgroeien van kinderen. We willen graag dat alle kinderen kunst en cultuur kunnen ervaren en hun eigen talenten kunnen ontdekken. Goede cultuureducatie op school is daarom belangrijk. Maar zonder een goedgevulde, actieve culturele omgeving is je culturele ontwikkeling natuurlijk niet compleet. We zetten ons in om een ‘cultureel ecosysteem’ te creëren, waarin alle instellingen, verenigingen en zelfstandige aanbieders en kunst en cultuur kunnen bloeien en samenwerken. U kunt de cultuurnota opvragen door een mail te sturen naar info@coevorden.nl