Wateroverlast verminderen

Uw tuin kan u helpen om uw omgeving koeler te houden. Planten en bomen zorgen er ook voor dat water beter kan wegzakken in de grond. Zo voorkomen we wateroverlast. U kunt regenwater ook opvangen in een regenton. Met dit regenwater kunt u uw planten in droge periodes water geven. Regenwater is beter voor planten dan kraanwater. En u ontlast het riool. 

Wateroverlast verminderen 

Tuin vergroenen

U kunt de subsidie groene leefomgeving aanvragen voor:

  • Het planten van bomen, een gemengde heg of vogelbosje;
  • Het weghalen van tegels en planten van meer groen;
  • Het aanleggen van een groen dak en/of groene gevel;
  • De aanleg van een wadi. 

Groene parkeerplaats aanleggen

Pak minder druk bezochte parkeerplaatsen aan met speciale verharding waar gras doorheen kan groeien. Plaats er bomen omheen. Zo maakt u van parkeerplaatsen een koelere plek in de stad, in plaats van een hittegebied. Bomen filteren een deel van de uitlaatgassen uit de lucht. Ook zorgen ze voor een koelere auto tijdens hete zomerdagen. Onderzoek van TNO (Duyzer et al., 2011) laat zien dat bedrijfsgebieden tot de warmste plekken in steden behoren.

Regenton aanschaffen

U kunt ook subsidie aanvragen voor een regentonexterne-link-icoon. Met een een regenton vangt u regenwater op en kunt u uw planten water geven. Met regenwater kunt u ook uw ramen wassen, want er zit geen kalk in.

Regenwater afkoppelen

Door de klimaatverandering gaat het vaker en harder regenen. Daardoor loopt het riool soms over en komen straten blank te staan. Regenwater loopt via de regenpijp het riool in, maar u kunt uw regenpijp ook afkoppelen. Regenwater stroomt dan niet meer het riool in, maar stroomt naar de tuin of wordt ondergronds opgevangen. Zo wordt het schone regenwater niet onnodig gezuiverd en kan het riool beter omgaan met veel neerslag. U kunt subsidie aanvragen voor het afkoppelen van regenwater. 

Meer tips

Voor meer tips en informatie leest u op de website van Milieu Centraalexterne-link-icoon